Societat 16/03/2020

El Govern demana als bancs que ajornin el pagament de les hipoteques i dels préstecs dels autònoms

L'Executiu també ha reclamat mecanismes per injectar líquid a les empreses de més de 250 treballadors perquè puguin superar la crisi del coronavirus

Maria Llull
2 min
El Govern s'ha reunit amb representants de les entitats financeres per videoconferència

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol; la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez; i la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, s'han reunit aquest dilluns amb representants dels bancs, als quals han demanat que ajornin el pagament de les hipoteques i dels préstecs dels autònoms de les persones i famílies que més ho necessitin.

"Les entitats financeres ens hi han mostrat predisposició. Estam en un moment extraordinari que requereix un esforç extraordinari", ha explicat Rosario Sánchez després de la reunió. La consellera d'Hisenda ha recordat que el Govern ha destinat una partida de 50 milions d'euros perquè les pime i els autònoms tinguin accés a un crèdit amb un interès gairebé zero, si ho sol·liciten a partir de dimarts a la Societat de Garantia Recíproca Isba. Però també ha demanat als bancs que autoritzin operacions de crèdit per a les empreses de més de 250 treballadors. "Nosaltres no hi arribam", ha reconegut.

Per part seva, la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, ha destacat que tots els agents socials i econòmics, inclosos els bancs, "són corresponsables" per sortir de la crisi econòmica generada pel coronavirus. "Els hem demanat que siguin flexibles en els pagaments de la casa, perquè és un bé que s'ha d'intentar preservar", ha comentat Santiago, qui també ha recordat que les famílies que varen conservar la casa varen sortir "millor" de la crisi del 2008.

Santiago ha insistit que aquesta crisi no té res a veure amb la de fa 12 anys. "Aquesta és sanitària, no sistèmica. I durarà mesos en lloc d'anys. Els esforços no seran els mateixos que el 2008. Esperam que sigui temporal i que hi hagi efecte rebot", ha comentat.

Sobre si caldrà una reorganització del pressupost del Govern per al 2020, Rosario Sánchez ha destacat que el fonamental per a l'Executiu és "salvar la crisi sanitària" i, després, "mantenir la vida normal de les persones". "Aquestes són a hores d'ara les prioritats de les institucions", ha sentenciat.

stats