Societat 25/05/2023

El Govern aportarà 355 milions d'euros a la UIB entre 2023 i 2026

La universitat es compromet a elaborar un informe de les activitats executades i vetllar per la presència del català en la comunitat universitària

ARA Balears
2 min
El rector de la UIB, Joan Carlot, la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company i el director general de Política Univesitària i Recerca, Josep Llúis Pons.

PalmaEl Govern i la UIB han arribat a un acord per fixar el finançament universitari per al període 2023-2026, que suposarà una aportació de 355 milions d'euros en quatre anys. L'objectiu del conveni és dotar, tant el Govern com la UIB, d'un instrument per al desenvolupament de les seves polítiques a mitjà termini, que concreti els objectius, els recursos necessaris i els mecanismes per avaluar el compliment de les fites. La UIB ha aprovat l'acord aquest dijous dematí, i el Consell de Govern el ratificarà demà.

El nou sistema de finançament preveu un augment sostingut de la transferència nominativa que el Govern inclou en els pressupostos, per fer front a les despeses corrents de la UIB. Aquest import s'incrementarà progressivament des dels 77,16 milions d'enguany fins als 88,9 de l'any 2026. Per altra banda, es fixen transferències nominatives per inversions, amb un import de 16,17 milions. Aquesta quantia es destinarà principalment al manteniment i la millora de les instal·lacions del campus, així com de les seus universitàries de Menorca, Eivissa i Formentera.

La UIB garantirà la presència del català

L'acord també preveu el finançament per objectius, en cas d'aconseguir resultats favorables en diferents àmbits de l'activitat universitària, entre els quals s'inclouen docència, recerca, intercanvi de coneixement, internacionalització o cooperació interuniversitària, entre d'altres. En cas del compliment dels objectius, s'afegiran 3,6 milions d'euros en quatre anys.

La UIB es compromet a elaborar una memòria de les activitats executades, així com a avaluar el compliment dels objectius estratègics. A més, la institució acadèmica referma el seu compromís de vetllar per l'ús del català com a llengua vehicular de l'ensenyament superior, així com de garantir la seva presència a la vida universitària. Per avaluar aquesta darrera qüestió, anualment es farà un informe per analitzar la posició del català, tant pel que fa a la planificació docent, com en les activitats dins les aules.

El Govern i la UIB també han acordat la creació de la Càtedra de la Insularitat, amb l'objectiu d'impulsar i centralitzar els coneixements derivats del fet insular. Tindrà una subvenció de 60.000 euros anuals, amb una aportació prevista, per tant, de 240.000 euros fins l'any 2026. La Càtedra s'encarregarà, entre altres coses, de l'anàlisi i la producció d'informació vinculada a les particularitats de les Illes, amb la meta d'orientar les polítiques públiques i incentivar la formació de la comunitat universitària en qüestions d'insularitat.

Per altra banda, la Càtedra fomentarà la cooperació i col·laboració entre entitats públiques i privades, acadèmiques i organitzacions no governamentals, amb l'objectiu de fer front als reptes i oportunitats derivades de la insularitat. Una altra de les seves funcions serà promoure polítiques públiques que tinguin presents les característiques de les Illes Balears, i també la necessitat d'apostar per un desenvolupament sostenible, en funció dels recursos naturals i culturals existents.

stats