Societat 24/08/2021

El Govern amplia amb 600.000 euros els ajuts per a autoconsum d'energies renovables

Amb aquesta nova convocatòria s'espera arribar a una potència instal·lada equivalent a un parc fotovoltaic de 13 hectàrees

ARA Balears
3 min
Un aparcament amb plaques solars a Campos

PalmaLa Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica ha anunciat aquest dimarts que ampliarà en 600.000 euros –un 12% del pressupost inicial– les subvencions per a instal·lacions fotovoltaiques i microeòliques adreçades a particulars, entitats sense ànim de lucre, petites i mitjanes empreses i associacions empresarials (FOTOEMPAR). Així ho ha decidit el Govern després de rebre una allau de peticions durant el període de sol·licituds, que es va tancar el 31 de juliol.

Segons el conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, entre els mesos de gener i juliol del 2021 han rebut més de 3.000 sol·licituds per accedir a aquests ajuts, deu vegades més que el 2018. "La demanda de la societat balear per l'autoconsum és un èxit, per això el Govern amplia i prepara més ajuts", ha assenyalat Yllanes. Ara bé, el conseller ha reconegut que les subvencions actuals "no són suficients" i ha recordat que el Govern va aprovar dilluns una nova línia de gairebé 13 milions d'euros , finançats amb els fons NextGen.

Amb aquest augment de 0,6 milions d'euros, "l'Executiu espera superar les 1.600 concessions, fet que permetrà arribar a una potència instal·lada equivalent a un parc fotovoltaic de 13 hectàrees", ha indicat Yllanes. L'anunci s'ha fet amb motiu de la visita a l'Espai Weyler de la funció Amadip Esment, on el conseller ha estat acompanyat pel responsable de recursos físics de l'entitat, Luis Gil de Sola, i el director general d'Energia i Canvi Climàtic del Govern, Pep Malagrava.

Per la seva banda, Malagrava ha destacat la importància de l'autoconsum "no només per garantir la reducció d'emissions", sinó també "per millorar la diversificació d'economies i reduir la factura de l'electricitat". Aquest nou model energètic –ha afegit– fa que "els ciutadans es puguin empoderar i ser autosuficients sense dependre de les circumstàncies del mercat elèctric".

De l'anterior termini per presentar les sol·licituds –del 15 de gener del 2021 al 30 de juliol de 2021– ja s'han adjudicat 1.241 ajuts per un import de 4,4 milions i una inversió total d'11,3 milions d'euros. En total, amb aquesta convocatòria, està previst instal·lar a les Illes Balears una potència de 12,7 MW, que equival a un parc fotovoltaic de 13 hectàrees.

Ajuts

La convocatòria de subvencions per a instal·lacions fotovoltaiques i microeòliques és un programa cofinançat amb fons Feder. En el cas d'instal·lacions fotovoltaiques, les subvencions d'autoconsum cobreixen fins al 30% de la inversió en el cas de pime i associacions empresarials; per a entitats sense ànim de lucre i comunitats de propietaris, aquest percentatge puja fins al 40%, i per a persones físiques, la subvenció puja al 50% del valor de la inversió.

Pel que fa a inversions en instal·lacions microeòliques, la subvenció arriba fins al 50% del valor de la inversió per a petites i mitjanes empreses, associacions empresarials, entitats sense ànim de lucre, comunitats de propietaris i particulars. En el cas d'instal·lacions fotovoltaiques o microeòliques que incorporin sistemes d'acumulació d'ió liti, s'estableix una subvenció del 30% del valor de la inversió admissible en acumulació per a empreses i associacions empresarials, i del 50% per a la resta. El valor d'inversió màxima admissible és de 600 €/kWh d'acumulació.

Subvencions

Són subvencionables les instal·lacions noves d'energia solar fotovoltaica per a autoconsum amb una potència de pic per instal·lar de fins a 50 kWp, però en queden excloses les instal·lacions que disposin d'un dispositiu que impedeixi l'abocament instantani d'energia a la xarxa de distribució. També són subvencionables les noves instal·lacions d'energia solar fotovoltaica aïllades, en edificis o instal·lacions sense connexió a una xarxa elèctrica de distribució, amb una potència de pic per instal·lar de fins a 10 kWp.

Així mateix, són subvencionables les noves instal·lacions microeòliques amb una potència de pic per instal·lar de fins a 10 kWp. Els molins s'han d'integrar en el paisatge i es prohibeix la instal·lació de suports metàl·lics de tipus gelosia. D'altra banda, els sistemes d'acumulació d'ió liti, de capacitat d'acumulació d'entre 2 kWh i 12 kWh, que tinguin una garantia mínima de funcionament certificada pel fabricant de cinc anys, també poden ser objecte de subvenció.

Per a persones físiques que tinguin domicili a les Illes Balears són subvencionables les noves instal·lacions d'energia solar fotovoltaica per a autoconsum amb potència de pic per instal·lar de fins a 3 kWp (en queden excloses les instal·lacions que disposin d'un dispositiu que impedeixi l'abocament instantani d'energia a la xarxa de distribució); les noves instal·lacions d'energia solar fotovoltaica aïllades, en edificis o instal·lacions sense connexió a una xarxa elèctrica de distribució, amb una potència de pic per instal·lar de fins a 3 kWp, i les noves instal·lacions microeòliques amb una potència de pic per instal·lar de fins a 5 kW. Els molins han d'integrar-se en el paisatge i els sistemes d'acumulació d'ió liti, de capacitat d'acumulació entre 2 kWh i 12 kWh, cal que tinguin una garantia mínima de funcionament certificada pel fabricant de cinc anys.

stats