Societat 23/01/2018

El GOB demana al PP balear que intercedeixi per tancar el Murterar

L'entitat ecologista, juntament amb l'Observatori per a la Sostenibilitat, ha presentat un informe amb cinc raons per clausurar la central

Ara Balears
2 min
La central tèrmica del Murterar, situada a Alcúdia.

PalmaEl GOB i l'Observatori per a la Sostenibilitat (OS) han exigit aquest dimarts al PP balear que "intercedeixi" davant el Govern central, del PP, perquè "desbloquegi l'actual negativa" al tancament de la central tèrmica del Murterar.

Aquestes dues entitats formulen aquesta petició al PP després que es publicàs el novembre passat el seu informe conjunt 'Empreses més contaminants a Espanya: responsabilitats de les grans empreses energètiques i industrials en el canvi climàtic'.

En aquest informe, el GOB i OS plantegen fins a cinc raons per exigir el tancament definitiu de la central mallorquina perquè, en primer lloc, és una "enorme fàbrica de canvi climàtic", ja que les centrals tèrmiques de carbó són les centrals elèctriques més intensives en les emissions de diòxid de carboni (CO2), la principal causa del canvi climàtic.

En segon terme, la central té un impacte "molt negatiu" i emet grans quantitats de diòxid de sofre, òxid de nitrogen i partícules especialment contaminants i nocives per a la salut.

Es calcula que aquesta contaminació causa 54 morts prematures l'any, segons aquestes entitats.

A més, en tercer lloc, el comerç del carbó està en "declivi" i, de fet, més de la meitat de les centrals d'aquest tipus d'Europa no són rendibles ni compatibles amb l'Acord de París.

En quart lloc, la majoria dels països europeus ja han tancat les seves centrals de carbó o tenen plans per clausurar-les.

Finalment, i en cinquè lloc, l'any 2020, la meitat del Murterar no complirà la llei europea d'emissions industrials.

Per tot això, el GOB i OS "exigeixen al PP balear que sol·liciti als seus companys de partit i del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme que deixin de bloquejar el Pla de transició energètica de Balears i donin suport a un futur sostenible i net per a Mallorca".

Ambdues entitats afirmen que Endesa és la principal empresa responsable de les emissions de CO2 a Balears i en el conjunt de l'Estat, alhora que critiquen que tingui un "control absolut" sobre la generació d'electricitat a Balears, en concret, sobre un percentatge d'un 93%.

stats