Societat 03/06/2020

El GOB veu bé que el decret per reactivar les Illes es tramiti com a projecte de llei perquè "es podrà rectificar"

L'entitat diu que s'obre la possibilitat per fer-hi esmenes per canviar els articles "més perversos" d'una normativa que implica "rebaixes ambientals"

Ara Balears
2 min
Es podran reconvertir hotels situats en zones turístiques madures com ara Calvià.

PalmaEl GOB ha valorat positivament que el decret de reactivació econòmica s'hagi de tramitar com a projecte de llei després que el Pacte perdés la votació al Parlament aquest dimarts. Els ecologistes diuen que s'obre la possibilitat per fer-hi esmenes que canviïn els articles "més perversos" d'una normativa que implica "rebaixes ambientals", segons han explicat en un comunicat.

L'entitat ha tornat a rebutjar que el decret fos aprovat pel Consell de Govern evitant el diàleg social i només atenent l'opinió de les patronals i els sindicats majoritaris. Malgrat que la tramitació pot suposar una oportunitat, adverteixen que el Govern serà sotmès a les pressions de partits conservadors com ara El Pi, perquè ha anunciat que estan en contra de la prohibició del lloguer turístic a Palma i altres mesures urbanístiques que encara no han detallat.

Els ecologistes estan a l'espera de si el Govern manté unes mesures que impliquen "més desregulació i liberalització de la indústria turística" que "aprofundeixen en la crisi, la precarització i la mercantilització", segons el GOB. O, contràriament, l'Executiu revisa el decret per donar les màximes garanties amb relació al compliment dels compromisos assumits amb la declaració de l'emergència climàtica que va aprovar el 2019 i que ara no compleix, en opinió de l'entitat.

Cal recordar que el decret de reactivació econòmica sí que va ser validat pel Parlament, però, una vegada que es tramiti com a projecte de llei, podrà patir variacions en funció del que es voti a la Cambra i del que acordin els grups parlamentaris. Entre les mesures més polèmiques previstes pel decret, hi ha la possibilitat que els hotels de les Balears puguin augmentar la superfície fins a un 15% sense llicència urbanística.

La norma també deixa clar que totes les sol·licituds de reforma que es presentin abans d’acabar el 2021 estaran excloses "del compliment dels paràmetres de planejament territorial, urbanístics i turístics que n’impedissin l’execució". També s’hi inclouen beneficis fiscals del 50% aplicables a taxes portuàries i es preveu dedicar els fons de projectes finançats amb l’ecotaxa que encara no s’hagin executat i els doblers recaptats enguany a despeses i inversions per pal·liar la crisi.

stats