Societat 02/08/2022

El GOB considera insuficients les sancions de pesca interposades el 2021 a Menorca

Dels 14 expedients, 7 fan referència a la comercialització, tots per vendre llagosta sense la brida que demostra que està pescada de manera legal a les aigües de Menorca

Iván Martín
2 min
Una embarcació pescant.

MAÓEl GOB Menorca considera insuficients les 14 sancions de pesca interposades l'any 2021 a l'illa pel personal del Consell Insular i el Govern balear. L'entitat ecologista ha precisat que els 14 expedients oberts són pocs per tenir dos inspectors de pesca del Consell i els tres de la Reserva Marina del Nord. A més, també apunten al Seprona, que solament proposà una sanció.

Segons el GOB, els més actius van ser els inspectors de Pesca del Consell, amb 11 propostes de les 14 sancions tramitades, mentre que del Seprona consideren: "Sembla que han abandonat el control de pesca", i ho argumenten: "Era un dels cossos més efectius fins al 2018 i l'any 2017 van obrir 39 expedients". D'altra banda, es mostren sorpresos per l'absència de sancions per part del servei de guardapesca de la Reserva Marina del Nord: "Els últims tres anys, l'equip format per tres efectius i una embarcació pròpia només ha obert un expedient sancionador en matèria de pesca". També ha causat estranyesa en el GOB que l'embarcació del servei hagi sortit 21 dies a la mar el 2021.

Dels 14 expedients, 7 fan referència a la comercialització, tots per vendre llagosta sense la brida que demostra que està pescada de manera legal a les aigües de Menorca. Cal recordar que les sanciones oscil·len entre els 800 i els 20.000 euros, a les quals s'aplica un 50% de descompte si es paga en els primers dies. Els altres 7 expedients tenen sancions entre 151 i 400 euros.

Per al GOB, aquestes dades no estan relacionades amb les bones pràctiques humanes i assenyalen que una eina útil per veure l'evolució de les poblacions de peixos i observar la pressió exercida per la pesca il·legal són els seguiments en aigües poc profundes de la Reserva Marina del Nord a dur a terme la direcció general de Pesca i Medi Marí cada dos anys. En aquests estudis es pot veure l'evolució de diversos paràmetres, com la biomassa de peixos des de l'any 2000 i permet comparar els números entre la Reserva Integral (on es prohibeix la pesca i la captura del marisc), la Reserva Parcial (on la pesca i la captura de marisc estan regulats), i fora de la reserva, on no hi ha cap regulació. En 2021 només es va fer seguiment de peixos de la Reserva Integral i es va constatar un descens de la biomassa mitjana de 3,6 quilos respecte a l'estudi del 2019, que va ser de 5 quilos.

stats