Receptes
Societat 29/07/2022

Gaspatxo per menjar-lo amb cullera

El cuiner Valentí Mongay, del restaurant La Salseta de Sitges, explica com preparar-lo a casa

2 min
Gaspatxo, amb els entrebancs preparats per col·locar segons el gust

Ingredients per a 4 persones

  • Llesca de sec (la part de la molla)
  • 1 ceba tendra
  • 1 cogombre
  • 1 pebrot vermell
  • 4 tomàquets madurs
  • 100 g d’ametlles torrades
  • Oli d’oliva verge extra
  • Vinagre
  • Sal

Per a la guarnició

  • ¼ ceba tendra
  • ¼ cogombre
  • ¼ pebrot vermell
  • ¼ tomàquet madur
  • ¼ de molla de pa sec

Elaboració

  1. Per començar, col·loqueu tots els ingredients en una olla i afegiu-hi aigua mineral, però que no cobreixi tots els ingredients fins a dalt, sinó que quedi dos dits per sota.
  2. La quantitat de molla de pa sec va al vostre gust, però penseu que com més n'hi poseu, més consistent i més dens serà el gaspatxo.
  3. Tritureu-ho amb una batedora elèctrica i tot seguit poseu-ho a la nevera durant un mínim de dues hores. Aquest pas és important, perquè, a part de la fredor, el que aconseguireu és que els ingredients s’amalgamin i, per tant, que cap no predomini per sobre dels altres.
  4. Passades les dues hores, tritureu-ho amb un colador xinès perquè quedi ben fi. Si teniu màquines batedores trituradores de gran potència, aquest pas, el de colar, no serà necessari.
  5. A l’hora de servir-lo en un bol, piqueu a daus molt petits els ingredients amb què heu elaborat el gaspatxo. Poseu-los per sobre. Com més petits els talleu, millor quedarà. La molla de pa sec, fregiu-la en una paella amb un rajolí d’oli d’oliva verge extra o bé torreu-la al forn. Busqueu que quedi cruixent.
El cuiner Valentí Mongay

Consell d’aprofitament

El gaspatxo es conserva bé a la nevera durant quatre o cinc dies. Si no l’heu de consumir durant els dies marcats, també podeu congelar-lo, però penseu que és un plat de temporada, en què els ingredients aporten al moment tots els nutrients. Un cop congelat, no serà tan nutritiu; tanmateix, sí que serà saborós, perquè un bon procés de congelació i descongelació no malmet el plat.

 

 

 

stats