Pesca
Societat 20/10/2022

La gamba vermella de les Illes, en risc per la sobreexplotació pesquera

Així ho revela l'Informe Mar Balear

ARA Balears
1 min
Segons els investigadors, el característic color vermell d'algunes games pot indicar presència de metalls pesants com el coure / GETTY

PalmaL'Informe Mar Balear 2022 ha revelat que la gamba vermella és l'espècie capturada de la qual es deriven més ingressos a les Illes (4,5 milions d'euros anuals). Actualment, segons assenyala el document, aquesta població està en risc a causa de la sobreexplotació pesquera. En canvi, la pesca de l'escamarlà es fa de manera sostenible, ja que les captures estan per sota del seu rendiment màxim possible.

Amb tot, l'informe apunta que hi ha hagut un augment de la quantitat de peixos en les reserves marines de les Illes. Això fa que es converteixin en zones "més atractives" per fer immersions, que s'han quadruplicat des del 2005 per cada quilòmetre quadrat protegit. Segons exposa el document, la superfície de reserves marines d'interès pesquer ha crescut des de 1982 fins a sumar 664,4 quilòmetres quadrats.

L'estudi alerta que la pesca està prohibida únicament en un 7% d'aquesta superfície –un 0,16% de la mar balear–, un valor "molt allunyat del compromís assumit pel govern espanyol de protegir un 10%". Així, han reiterat que la gran majoria d'Àrees Marines Protegides (AMP) tenen increments en la biomassa de peixos vulnerables a la pesca. Algunes d'aquestes són el Llevant de Mallorca, l'illa del Toro, la Dragonera, els Freus d'Eivissa i Formentera, les illes Malgrats, el nord de Menorca, la punta de la Creu, el Migjorn de Mallorca, la badia de Palma i l'illa de l'Aire. Amb tot, existeixen unes altres que mostren uns certs decreixements, com la costa nord-est d'Eivissa-Tagomago, el Parc Nacional de Cabrera i el Parc Natural de l'Albufera del Grau.

Finalment, l'informe estableix que el nombre de llicències de pesca recreativa ha augmentat durant els anys de crisi, amb una mitjana de 45 embarcacions d'aquest tipus per cada barca de pesca professional.

stats