Societat 09/10/2023

Els docents opositors i els estabilitzats saturen els correus dels sindicats pel concurs de trasllats

La normativa fixa que els estabilitzats tenen prioritat a l'hora de triar destinació, per davant dels que han tret plaça al procés selectiu de 2023

4 min
Captura de pantalla 2023 10 09 a les 13.00.30

PalmaEl Concurs General de Trasllats dels docents començarà el mes de novembre i, per primera vegada, es produirà una casuística: els docents que han estabilitzat plaça com a funcionaris en el marc del concurs de mèrits i els que han tret plaça per oposició competiran per aconseguir destinació. Davant aquesta situació, un i altre col·lectiu han col·lapsat els correus dels diferents sindicats, reclamant uns que es defensi el seu dret a tria prioritària (en el cas dels funcionaris opositors) i els altres que es compleixi la normativa actual (els funcionaris estabilitzats).

Ara per ara, i sense perspectiva que la norma canviï, l'ordre de tria entre els dos col·lectius és clar. És el cas dels funcionaris estabilitzats per concurs de mèrits –el procés dels quals va començar el 2022–, que tenen dret a triar plaça abans que els opositors que han tret plaça a les oposicions d'enguany, que, de moment, són funcionaris en pràctiques, i triaran després.

En el comunicat que els docents funcionaris estabilitzats han replicat als sindicats de manera massiva, recorden que la seva situació actual sorgeix arran de les sentències del Tribunal Europeu de Justícia de la Unió Europea, "que posen en evidència que l'Administració Pública de l'Estat Espanyol fa més de 20 anys que fomenta l'abús en la temporalitat del personal interí", diuen. A partir d'aquí, el Tribunal Suprem va determinar que els anys treballats com a interí han de ser comptabilitzats en el concurs de trasllats "amb el mateix valor que l'antiguitat com els funcionaris de carrera", recorden.

Els estabilitzats, que ara ja són funcionaris de carrera de ple dret, recorden els terminis ja fixats: "El concurs de mèrits i l'adjudicació de places és un procés anterior a les oposicions de 2023 (...). A més, tots sabíem quin seria l'ordre d'adjudicació quan ens vàrem presentar al procés, i per això és important que aquesta seqüència temporal sigui respectada. Tothom va decidir, i ara, a mitjan procés, no es poden canviar les directrius, perquè no seria ni legal ni legítim", afegeixen.

Per la seva banda, el col·lectiu Funcionaris Docents Units defensa els que "han aprovat les oposicions algun dia", és a dir, els que són funcionaris per oposició. En el document enviat per correu als sindicats, reclama establir un nou ordre de prelació al Concurs General de Trasllats, que és el següent, i deixa els estabilitzats en darrer terme:

1. Funcionaris de carrera anteriors a l'any 2023 (amb plaça definitiva) i funcionaris en

situació d'expectativa que varen aprovar oposicions abans de 2023.

2. La resta de funcionaris, seguint l'ordre següent:

2.1. Funcionaris en pràctiques aprovats l'any 2023.

2.2. Estabilitzats pel concurs de mèrits amb oposicions prèvies aprovades.

2.3. Estabilitzats pel concurs de mèrits sense oposicions prèvies aprovades.

2.4. Estabilitzats pel concurs de mèrits que mai s'hagin presentat a oposicions.

Així mateix, demanen que al col·lectiu que representa se li atorgui "una quantitat de punts extra significativa en el concurs de trasllats, pel fet d'haver aprovat oposicions". Posen com a exemple la proposta feta pels seus homòlegs valencians, que han demanat a la Generalitat que valori aquest fet amb 70 punts.

Els Funcionaris Docents Units destaquen el que considere un "greuge comparatiu que s'ha produït en nomenar funcionaris de carrera les persones estabilitzades per mèrits i funcionaris en pràctiques les persones que hi han accedit a través del sistema d'oposició". És per això que esperem a les pròximes meses sectorials es funcioni "amb seny i sentit i es prioritzi l'esforç, l'estudi i la constància dels que han aprovat les oposicions".

Diversitat de posicions entre els sindicats

Davant la situació que s'ha originat, Lluís Segura, de l'STEI, explica que "reflecteix la divisió que la normativa ha generat en els centres educatius". "Ara per ara, estam a l'espera que l'Administració ens faci arribar la seva proposta per poder atendre la situació, però el primer i essencial és garantir places suficients perquè que tothom pugui quedar, com a mínim, a la seva illa en el marc del concurs de trasllats, i per això cal arribar al màxim de places de plantilla orgànica, per començar. Hi ha moltes més mesures que s'han d'estudiar, com l'opció de no obligar ningú a presentar-se a totes les illes", exposa.

Joan Crespi, de SIAU, acusa l'Administració de ser la responsable del malestar generat entorn del Concurs. "Ja vàrem advertir que s'havien d'estabilitzar persones, i no places", diu. I anuncia una solució basada en una nova actualització de les plantilles orgàniques. "Hem calculat que hi ha un gran nombre de places que legalment poden passar a ser de tipus estructural, i que poden ser orgàniques. D'aquesta manera, pràcticament cap funcionari de carrera hauria de partir a treballar a una altra illa", explica. Mario Devis, de CCOO recorda que al març "es va avisar dels problemes que hi hauria al Concurs de Trasllats, on funcionaris, estabilitzats i opositors han de participar per canviar o prendre possessió de la seva plaça, un tràmit que hauria de regular l'excepcionalitat que suposa el Concurs de Mèrits". "Quan queden pocs dies perquè que surti la convocatòria, encara no tenim cap informació de com es farà a les Balears i, per tant, no podem valorar les possibles solucions viables normativament perquè opositors i estabilitzats puguin anar a un mateix grup d'adjudicació, per adaptar així la convocatòria a l'excepcionalitat d'enguany, afegeix.

Per la seva banda, Magdalena Salom, de la UOB, expressa la seva comprensió cap a ambdós col·lectius, però critica el modus operandi seguit per a la reivindicació. "Entenem que tothom s'hi juga molt i cadascú defensa la seva posició, però no creim que enviar centenars de correus als sindicats sigui la millor manera de defensar-la. Els motius d'uns i altres són més que coneguts pel sindicat, la major part dels quals ja ha fixat el seu posicionament", considera.

stats