Societat 18/08/2023

Curs 2023-2024: qui tindrà prioritat per triar grup, els docents estabilitzats o els que hagin fet concurs de trasllats?

La normativa estableix que, en darrer terme, tot el poder de decisió recau en els equips directius

3 min
Una mestra i alumnes durant un dels tallers sobre els efectes dels plàstics en el medi ambient.

PalmaEl pròxim 11 de setembre començarà el curs escolar, el primer d'ençà del concurs de mèrits que ha permès estabilitzar milers d'interins, que a partir de setembre seran funcionaris de carrera. En aquest context, es produirà una situació que, segons els sindicats consultats, amenaça de provocar cert rebombori. Quan comenci el curs, que per als docents serà dia 1 de setembre, es faran les reunions en les quals es decidirà quin grup, cicle, horaris i comissions s'assignen o tria cada docent. Però, entre els docents estabilitzats, que seran funcionaris de carrera de ple dret, i els docents que hagin concursat procedents d'altres centres, qui tindrà prioritat, finalment, per triar què vol? No hi ha un criteri ferm.

Segons explica la Conselleria d'Educació i Universitats, a Secundària la normativa estableix que són els departaments els que s'han de posar d'acord a l'hora de definir el seu funcionament. Si no s'aprova tot per unanimitat, la darrera paraula la té l'equip directiu. En el cas de Primària, de nou són els directors/es els que tenen el poder per assignar les tutories, per exemple, una situació que enguany es preveu que generarà controvèrsia.

El director de l'IES Sineu, Rafel Crespí, considera que la Conselleria "s'hauria d'haver definit clarament". En el seu cas, explica que, sempre que tingui el vistiplau de la inspectora del centre, prioritzarà els opositors que arribin per concurs de trasllats, enfront dels estabilitzats. "Això es deu al fet que als que venen per trasllat ja se'ls convoca a la reunió que fan els departaments al juny, i se'ls assignen funcions, mentre que els estabilitzats arribaran per setembre", detalla. Malgrat que sembla lògic que triïn primer els que al juny ja tenen clara la destinació, Rafel Crespí creu que "hi haurà cert rebombori, i hi ha directors que, en alguns casos, tindran un bon problema".

Amb més punts que els funcionaris de carrera

Els sindicats ofereixen tots explicacions semblants de la problemàtica, però amb matisos. Lluís Segura, de l'STEI, explica que fixar el funcionament del centre és potestat dels cicles o dels departaments, "llevat que el claustre hagi fixat un altre procediment". Ara bé, en cas que no hi hagi acord "té la darrera paraula l'equip directiu". Per la seva banda, Joan Crespí, de Siau, explica que, probablement, "es miraran els anys d'antiguitat al centre, comptant de la mateixa manera els fets com a interí i com a funcionari de carrera". Aquesta solució per desempatar, però, només servirà en els casos que els docents estabilitzats estiguin al mateix centre on ja havien prestat servei com a interins", diu. "En cas que cap de les parts tingui antiguitat al centre, es podrien mirar els anys fets al centre, sigui quin sigui", afegeix Joan Crespí.

Ara bé, adverteix d'una situació. "Hi haurà un ambient crispat, perquè fins ara hi havia molts interins que feien els horaris que ningú volia, però ara (després del concurs de mèrits) el percentatge d’interins en frau de llei haurà descendit notablement, i ja no es voldran quedar amb aquells horaris i activitats que no vulguin la resta", assenyala. En una línia semblant s'expressa Miquel Àngel Santos, d'Alternativa Docent, que considera que Educació hauria de fixar un criteri "que no llançàs la pilota a la teulada dels equips directius, que hauran de fer front a tensions motivades per la mala formulació de tot el procés des del primer moment, deixant de banda qüestions com el procés de tria". Per la seva banda, Mario Davis, de CCOO, explica que en molts casos els perfils de docents que necessiten els centres ja estan elaborats per assignar-los ara al setembre. "El docent que ja hi era al juny ja té el seu lloc, mentre que ara al setembre els funcionaris estabilitzats, interins o funcionaris en pràctiques hauran de triar entre les places que queden". Ara bé, redunda en una mateixa idea: "Si no hi ha acord, la decisió recau en l'equip directiu".

Un altre problema es produirà l'any vinent, quan s'organitzi el concurs de trasllats al qual ja accedeixin com a funcionaris de ple dret els interins estabilitzats. Aquesta situació es deu que una sentència del Tribunal Suprem de l'any 2022 reconeix el dret dels interins que la seva antiguitat es computi als mateixos efectes que la dels funcionaris de carrera. L'any vinent, per tant, els docents estabilitzats enguany competiran amb la resta de funcionaris, però comptabilitzant tota la seva experiència prèvia com a interins. "Això farà que puguin passar per davant, en punts, de mestres que duen cinc, sis o set anys com a funcionaris de carrera, un fet que generarà malestar. Caldrà veure com acaba tot", assenyala Rafel Crespí.

stats