Guerra entre Israel i Palestina

Dos ministres de Netanyahu rebutgen un acord de treva amb Hamàs

Una delegació del grup islamista té previst viatjar a Egipte per negociar un alto el foc

ARA
3 min
Bezalel Yoel Smotrich és ministre de finances i defensa del govern de Netanyahu

BarcelonaDos ministres israelians s'han oposat públicament aquest diumenge a un possible acord de treva a Gaza, afirmant que el govern de Benjamin Netanyahu no tindria dret a existir si no envaeix Rafah. Israel afirma que és l'últim bastió de Hamàs a la Franja, i és el lloc on s'amuntega gairebé la meitat de la població gazatí, després de gairebé set mesos de guerra.

El ministre de Finances d'extrema dreta, Bezalel Smotrich, i el ministre del gabinet de guerra Benny Gantz, van demanar la destrucció de Hamàs, tal com va planejar el govern quan va entrar a la guerra després de l'atac sorpresa del 7 d'octubre. "Si decideixes aixecar una bandera blanca i cancel·lar el pla per ocupar Rafah amb l'objectiu de destruir Hamàs per restablir la seguretat a Israel, aleshores el govern encapçalat per tu no tindrà dret a existir", ha dit Smotrich a X, dirigint-se al primer ministre.

"L'acord amb Egipte és una rendició humiliant... condemna a mort els ostatges i, sobretot, constitueix un perill existencial immediat per a l'estat d'Israel", ha reblat Gantz, ex cap de l'exèrcit i exministre de Defensa entre 2020 i 2022, en referència a la proposta d'El Caire per una treva. "Entrar a Rafah és important en la llarga lluita contra Hamàs", ha dit en un comunicat emès pel seu partit. "Si s'aconsegueix un pla responsable per al retorn dels ostatges amb el suport per tot l'establishment de defensa, que no implica posar fi a la guerra, i els ministres que van dirigir el govern el 7 d'octubre ho impedeixen, el govern no tindrà dret a continuar existint".

Els esforços diplomàtics s'han intensificat per arribar a una treva i un acord d'alliberament d'ostatges a Gaza enmig de les creixents crides contra un assalt terrestre a Rafah.

Netanyahu va guanyar les eleccions el 2022, però no va aconseguir la majoria absoluta, així que va formar un govern de coalició amb el partit d'ultradreta de Smotrich, Sionisme Religiós, però també amb altres formacions extremistes: Poder Jueu, de l'antiàrab Itamar Ben Gvir; Noam, de l'homòfob Avi Maoz, i els partits ultraortodoxos JUT i Shas. Ara el primer ministre està entre l’espasa i la paret en un moment en què la possibilitat d’una treva a Gaza guanya força. De fet, aquest dilluns està previst que una delegació de Hamàs es traslladi al Caire per discutir la proposta d'alto el foc que Egipte ha negociat. Així mateix, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, viatjarà a l'Aràbia Saudita per participar en una reunió ministerial amb socis regionals dins del Fòrum Econòmic Mundial i també parlarà dels “esforços” en aquest sentit.

Alto el foc

De moment es desconeixen els detalls de la possible treva que hi ha sobre la taula, però inclouria un cessament de les hostilitats de sis setmanes i l'alliberament d'alguns ostatges per part de Hamàs a canvi de centenars de presos palestins reclusos per Israel. També hauria de facilitar l’entrada d’ajuda humanitària a la Franja.

El ministre israelià de Seguretat Nacional, Itamar Ben Gvir –líder d'un altre dels partits antiàrabs que formen la coalició de govern–, li ha fet costat i ha repiulat aquest diumenge un missatge que va difondre el 30 de gener al seu compte de X en què amenaçava amb la "dissolució del govern" en cas d'un acord de treva.

El grup islamista va difondre dissabte un vídeo de dos ostatges israelians, Omri Miran i Keith Siegel, per mostrar que continuen vius. Un dels retinguts fa referència a la festivitat jueva del Péssah, que va començar el passat 22 d'abril, cosa que fa deduir que les imatges són recents. El vídeo no ha fet més que fer augmentar la pressió de l'olla en què es troba el govern israelià. A més, també dissabte a la nit, milers de persones es van tornar a manifestar a Tel-Aviv a favor de l'alliberament dels ostatges i en contra de l'executiu.

Netanyahu repeteix des de fa gairebé dos mesos que cal envair Rafah per posar fi a Hamàs, malgrat que s'hi amunteguen 1,4 milions de persones que han fugit dels bombardejos en altres zones de la Franja. Aquest diumenge el president palestí, Mahmud Abbas, ha responsabilitzat Washington del que hi pugui passar. Segons ha dit, “els Estats Units són l'únic país” que pot impedir que Israel faci una operació militar a Rafah. Mentrestant, als Estats Units continuen les protestes estudiantils contra la guerra a Gaza. A la Franja, la xifra de morts ha pujat aquest diumenge a 34.454.

L'ONG del xef José Andrés reprèn l'ajuda humanitària a Gaza

L'ONG World Central Kitchen, del xef José Andrés, ha anunciat que aquest dilluns reprendrà les operacions humanitàries a Gaza, malgrat que l'1 d'abril set dels seus treballadors van morir en un atac israelià a la Franja. "Reiniciarem les operacions amb la mateixa energia, dignitat i concentració a l'hora d'alimentar tantes persones com sigui possible", ha fet saber l'organització en un comunicat. World Central Kitchen ha destacat que ha rebut disculpes d'Israel per l'atac deliberat que va matar el seu personal, però ha dit que no té garanties que l'exèrcit israelià hagi modificat les regles operatives. "La nostra demanda d'una investigació imparcial i internacional continua vigent", ha afegit.

stats