Societat 14/01/2022

El fred no marxarà de les Balears en tota la setmana

Miquel Bernis
1 min
Imatge d'arxiu

PalmaNo es pot dir que un període llarg de calma i anticicló sigui una cosa estranya en el tram central del gener, i tot fa pensar que això és el que ens espera durant bona part de la setmana que ve. Una potent zona d’altres pressions marcarà el temps, de manera que cal esperar dies amb temperatura contrastada entre el matí i el migdia, poc vent, una situació marítima ben tranquil·la i segurament també alguns niguls baixos i boira a mesura que passin els dies. A diferència de l’anticicló de les festes de Nadal, que va començar ja amb molta humitat i niguls baixos, els darrers dies ha predominat el cel estirat, però això anirà canviant. Tot i que els niguls baixos són difícils de preveure, és bastant possible que així com es vagin succeint els dies d’anticicló el temps no sigui tan assolellat i vagi sent cada cop més variable. Amb vista a dilluns revifarà el vent de tramuntana a Menorca, però la setmana que ve hi haurà poc vent en general i la situació marítima continuarà sent molt tranquil·la. La previsió és una mica més incerta a partir de divendres, però hi ha poques possibilitats d’un gran canvi en els darrers dies de gener. Un apunt interessant de la previsió a llarg termini és que amb vista a la darrera setmana del mes el model de de previsió del Centre Europeu de Predicció apunta que és més probable que el fred continuï que no un escenari de suavitat com la dels dies de Nadal.

La previsió meteorològica de la setmana
El consell

Si anau a passejar a prop de la mar, fixau-vos en les minves de gener, que són clarament visibles aquests darrers dies. El fet que la pressió de l’aire sigui molt alta fa baixar el nivell de la mar i deixa al descobert roques que acostumen a ser dins de l’aigua.

Que no us sorprengui

Hi ha hagut una temperatura extraordinària a l’hemisferi sud. A Buenos Aires dimarts s’arribà a 41,1 graus, la segona temperatura més alta des del 1906. A Onslow, a l’oest d’Austràlia, dimecres es registraren 50,7 ºC, rècord del país. 

stats