Societat 04/05/2020

Formentera comença el camí cap a la "nova normalitat"

L'illa ha entrat aquest dilluns a la fase 1 del desconfinament i és el primer territori de les Balears que ho fa

David Setbetes
3 min
Dues banyistes a la platja de les Illetes de Formentera, gairebé buida aquest dilluns en el primer dia de la fase 1 del desconfinament

FormenteraEl trànsit d'aquest dilluns al matí, a Formentera, era com el d'un dia laborable d'abans de la pandèmia de coronavirus. Però que alguns conductors duguessin mascareta continuava indicant que alguna cosa ha canviat i que caldran moltes setmanes perquè tot s'assembli com era abans. L'illa ha entrat aquest dilluns en el camí per arribar a la "nova normalitat" de què parla el president espanyol, Pedro Sánchez. És el primer territori de les Balears que ha començat la fase 1 del desconfinament -la Moncloa no ha permès que Eivissa i Menorca també s'avançassin en el procés, tot i que el Govern ho havia demanat- i aquest precedent servirà d'exemple a la resta de l'Arxipèlag.

A la plaça de la Constitució de Sant Francesc, el nucli més poblat i capital de l'illa, la terrassa del bar Centro ha reobert amb una desena de taules ocupades per residents i, sobretot, periodistes arribats d'Eivissa per explicar aquest primer dia de la fase 1. Altres bars han obert la terrassa, i llibreries i altres comerços han aixecat la barrera, tot i que en general tenien pocs clients. A Sant Ferran continuaven les obres del carrer principal, represes la setmana passada, i els veïns sortien a comprar amb mascareta, però encara hi havia menys moviment que a Sant Francesc. De moment han obert pocs locals i a l'única farmàcia del poble tot just dos clients esperaven per comprar-hi. Ja fa dies que s'ha superat l'escassetat de material de protecció, com guants i mascaretes.

Alguns clients, aquest dilluns, al bar Centro de Sant Francesc.

Els propietaris dels negocis que obren tot l'any confien que la pandèmia passi de puntetes per l'illa i la seva economia, però sobretot esperen que Formentera sigui reconeguda com una destinació segura. Això permetria captar visitants de la resta de l'Estat quan la gent pugui desplaçar-se entre comunitats i es plantegi fer vacances. La població, amb tot, és conscient que la planta hotelera trigarà a obrir i que molts estrangers habituals segurament no vindran. Però, alhora, l'inici del desconfinament coincideix amb l'esclat primaveral de la natura i la llegendària tranquil·litat de l'illa, la que atreu els visitants, i que aquest estiu es podrà viure com fa dècades que no es feia.

Amb les restriccions pel coronavirus només tres embarcacions al dia poden dur passatgers en aquesta illa de 9.000 habitants. Aquest matí, per primera vegada, la setantena llarga de viatgers -sobretot treballadors que viuen a Eivissa- s'han hagut de sotmetre al termòmetre, per comprovar si tenien febre, i a un test ràpid immunològic. Set han donat positiu i han hagut de quedar al port a l'espera dels resultats d'una prova PCR que pugui confirmar si tenen o no covid-19 i poden contagiar el virus. Aquestes mesures han causat una hora i mitja de retard, però a Formentera ningú no s'ha queixat perquè tothom té clar que el repte és mantenir la baixa incidència de la covid 19.

Fins ara, a l'illa, només s'han detectat set casos de coronavirus: una víctima mortal, quatre malalts que ja estan curats, un que es recupera amb casa sota el control de les unitats d'atenció domiciliària i un pacient que està ingressat a l'hospital de Can Misses, a Eivissa.

La temperatura, el dia clar i la bona mar convidaven a passejar per la platja i remullar les cames fins als genolls. Però calia fer una bona caminada per trobar algun grup o una parella prenent el sol i tastant l'aigua, encara freda en aquest dilluns de principi de maig. Aquestes -encara poques- escenes de normalitat dibuixen el camí de sortida del confinament, encara que la població és conscient que queda molt per fer. Cal dir que a l'illa no s'ha viscut com en altres bandes, perquè la major part dels ciutadans viuen a prop del bosc i del camp. Però l'hivern -com tots- s'hi ha fet llarg, i és la millor medicina per desitjar l'arribada del bon temps i del turisme.

stats