Tocar terra
Societat 14/11/2021

Els formatges de les Illes

Mateu Morro
3 min
Els reconeixements aconseguits demostren que els formatges artesans de les Illes tenen camí per recórrer.

La cuina d’Eivissa i Formentera

El darrer llibre de Jaume Fàbrega ens aproxima a la gastronomia pitiüsa

Fa anys que seguim l’obra de Jaume Fàbrega, un gran coneixedor de la cuina mediterrània, però d’una manera particular de la cuina de les terres de parla catalana. Fàbrega ja ha publicat diversos volums dedicats a la cuina mallorquina i menorquina. Ara, amb La cuina d’Eivissa i Formentera, publicat per El Gall Editor, ens ofereix una bona aproximació a la gastronomia pitiüsa, amb una obra que és molt més que un receptari, ja que poaleja en la història i en l’antropologia per descobrir influències que enriqueixen un fons pagès i mariner. El llibre explica l’origen medieval de plats com els guisats de peix, els plats de carn, els plats de freixures, l’allioli, la picada, els peixos en cassola o greixonera, els fregits o bullits, la sopa de Nadal, les panades, els bunyols o el flaó. Fàbrega estudia i interpreta la tradició culinària pitiüsa i, sobretot, la reivindica en la seva riquesa. 

Els grans formatges de Menorca

Subaida ha obtingut un or, quatre argents i dos bronzes als World Cheese Awards

Els World Cheese Awards, en la seva 33a edició, a Oviedo, han tingut la participació de més de 4.000 formatges d’arreu del món. Es tracta d’una gran festa del formatge, amb exposicions, mercat del formatge, concursos, degustacions i maridatges. Enguany la presència menorquina hi ha estat potent: Subaida, Son Sivineta, Son Piris, Torralba, La Payesa, Son Mercer i Son Vives. La incursió asturiana dels formatges menorquins s’ha saldat amb un èxit notable, ja que se n’han duit un or (Subaida) quatre argents (Subaida i Son Piris) i dos bronzes (Subaida). Cal destacar, d’una manera especial, l’or de la formatgeria alaiorenca de Subaida, que qualifica aquest formatge menorquí com un dels millors del món. Subaida ja havia obtingut guardons als World Cheese Awards en tres edicions anteriors.

Son Jover, obrint camins

La formatgeria d’Inca també ha aconseguit un bronze amb un dels seus productes

Un formatge de Son Jover, d’Inca, també ha aconseguit una medalla de bronze als World Cheese Awards, amb un formatge ecològic curat d’ovella roja mallorquina. La formatgeria inquera va ser posada en marxa per Antoni Seguí i Margalida Villalonga l’any 2009, continuant una llarga tradició pagesa, i ara, amb la incorporació de Margalida i Antoni, els seus dos fills, ha aconseguit diversificar i ampliar la producció. A Son Jover produeixen formatges d’ovella i de cabra amb diverses especialitats: curats, semicurats, tendres, de pasta blana i gran reserva. També comercialitzen llet pasteuritzada i iogurt. El reconeixement aconseguit demostra que els formatges artesans de Mallorca tenen camí per recórrer.

El camp de Menorca, al límit

La desaparició d’explotacions ramaderes amenaça el futur del sector formatger

Les organitzacions agràries menorquines han alertat del perill que representa la desaparició continuada d’explotacions ramaderes a l’illa de Menorca, fet que, segons elles, amenaça el futur de la producció formatgera de l’illa. Els costos de producció de la llet a Menorca pateixen l’efecte de la doble insularitat, i encara que una part d’aquesta llet es transforma en formatge i aconsegueix un major valor afegit, això no actua fent possible un major preu per al ramader, que té a Menorca el preu de la llet més baix de tot l’Estat. La situació és anacrònica i escandalosa. Tant el Consell com el Govern s’han compromès a donar suport econòmic a les reivindicacions dels ramaders, però alhora les organitzacions pageses de Menorca reclamen un preu més just, a través d’una revisió dels contractes lactis que cobreixi els costos de producció.

Sense llet no hi haurà formatge

El preu de la llet que cobren els ramaders espanyols és dels més baixos d’Europa

Els ramaders del sector lleter estan reivindicant un reajust dels preus en funció dels majors costos de producció que suporten. El Ministeri d’Agricultura aquesta setmana ha reconegut el dramatisme de la situació, ja que el preu de la llet cobrat pels ramaders a l’estat espanyol és dels més baixos d’Europa i, en canvi, els costos de producció en els darrers mesos s’han disparat, amb increments per damunt del 50% i el 60%. El Ministeri ha mirat d’aconseguir un acord de viabilitat entre els ramaders, les indústries i la distribució alimentària. La crisi de preus i subministraments que està patint el conjunt de l’economia ha incrementat els desequilibris en el sector primari i, com passa sovint, la baula més dèbil de la cadena, que són els pagesos, s’està carregant el pes de la situació.

stats