Societat 23/09/2019

15.000 alumnes de les Illes estudiaran Formació Professional

Hi haurà 47 professors més i s'ofereixen 12 cicles nous, com ara el d'Olis i Vins a Binissalem i el de Fusteria i Moble al Politècnic

Maria Fuster
4 min
El conseller d'educació, Martí March presenta el curs d'FP

PalmaEl nou curs escolar de Formació Professional tindrà "més de 15.000 alumnes matriculats", segons el conseller Martí March. Aquest dilluns comencen les classes uns 13.000 joves. La matrícula quedarà tancada el 31 d'octubre. Enguany s'hi incorporen 47 professors més i s'ofereixen 12 cicles nous, com ara el d'Olis i Vins a Binissalem i el de Fusteria i Moble al Politènic. "Millorar l'FP no són paraules, són fets", ha assenyalat March.

El conseller també ha destacat que la Formació Professional ajuda a "millorar la productivitat econòmica de les Illes" i "a davallar l'abandonament escolar prematur". En aquest sentit, ha recordat que durant la legislatura passada va baixar del 24% al 22% i que l'objectiu és continuar amb aquesta tendència. "Ens agradaria abaixar-la al 20%", diu.

Una altra novetat significativa és que el curs té el reconeixement oficial del Centre de la Mar de Maó en l'àrea de nàutica i el de Son Llebre de Marratxí en l'àrea d'atenció social com a centres de referència nacional. És a dir, depenen del govern espanyol, amb participació autonòmica i fan accions d'innovació i experimentació.

El conseller d'Educació també ha destacat que entre els objectius d'enguany hi ha la millora de la formació del professorat. "Tenim clar és que el professorat que fa FP ha de tenir unes tècniques, una metodologia, adaptades al tipus d’estudi que està donant". També des de la consellleria s'ha assenyalat que que estudiaran els motius de l'augment d'abandonament d'estudis en el Grau Mitjà. És un tema que ens preocupa. Assenyala que s'ha de veure si falten orientadors, una oferta més diferent o adaptar la metodologia del professorat.

March també ha volgut rompre l'estereotip que encara existeix en relació amb l'FP i ha posat en valor la necessitat d'adaptar la formació "un bon estudiant pot estudiar Batxillerat o FP d’igual manera que ho pot fer un estudiant regular" .

Les dades del nou curs 2019-2020

Fins ara, 13.313 alumnes matriculats a la Formació Professional comencen aquest dilluns el curs a les Illes Balears. Tenint en compte l’evolució de la matrícula dels cursos anteriors i el nombre de sol·licituds pendents, es preveu que s'hauran superat els 15.000 alumnes el 31 d’octubre, quan acaba el període de matriculació.

Per illes, hi ha 1.833 alumnes matriculats a l’FP Bàsica, 253 dels quals estudien a Eivissa, 9 a Formentera, 1.371 a Mallorca i 200 a Menorca.

Quant a l’FP de Grau Mitjà, hi ha un total de 6.937 alumnes matriculats, 627 dels quals estudien a centres d’Eivissa, 21 a Formentera, 5.596 a Mallorca i 693 a Menorca. Finalment, 4.543 alumnes estan matriculats a cicles superiors d’FP, 324 dels quals els estudien a Eivissa, 3.881 a Mallorca i 338 a Menorca.

Més alumnes, més professorat i nous cicles

La Conselleria d'Educació ha constatat un augment significatiu de la matrícula de 701 alumnes de Grau Mitjà i de Grau Superior (570 alumnes de Grau Mitjà i 131 de Grau Superior més que el mateix moment del curs passat). En canvi, es constata una lleugera disminució de l’alumnat d’FP Bàsica que va en consonància amb la millora dels resultats acadèmics d’ESO.

El curs 2019-2020 hi haurà 1.211 places de docents de Formació Professional a les Illes Balears, 47 professors més que el curs passat. D’aquestes places, 9 són de Formentera, 169 d’Eivissa, 141 de Menorca i 889 de Mallorca.

En total, el nou curs tindrà una oferta de 410 grups de primer curs, 8 més que el curs passat: 88 d’FP Bàsica, 199 de Grau Mitjà i 123 de Grau Superior en totes les modalitats i règims. En total, el nou curs incorpora 15 cicles nous, 11 dels quals seran de nova implantació.

Una de les novetats que cal destacar de l’oferta formativa d'enguany és el nou cicle formatiu de Grau Mitjà d’Olis d’Oliva i Vins a l’IES Binissalem, que completarà l’oferta iniciada en el curs passat amb el cicle GS de Vitivinicultura. Aquest cicle, que serà pioner a les Illes Balears, tindrà una durada de 2.000 hores repartides en dos cursos escolars durant els quals els estudiants es formaran en la producció i cata d’olis d’oliva i de vins, però també de cervesa, licors i destil·lats.

Per altra banda, cal destacar que s’implanta el cicle de Grau Mitjà de Fusteria i Moble, de la família Fusteria, Moble i Suro a l’IES Politècnic gràcies a l’impuls del sector que reclama més treballadors formats. Alguns dels mòduls d’aquest cicle són: operacions bàsiques de fusteria i de mobiliari, el control de magatzem, mecanitzat de fusta i derivats i el muntatge i acabats de fusteria i mobles, entre d’altres.

En el cas d’Eivissa, s’implanta el Cicle formatiu de Grau Mitjà de Forneria, Rebosteria i Confiteria a l’IES Sa Serra i a l’IES Isidor Macabich es durà a terme un canvi de perfil en la família d’Electricitat i Electrònica per introduir un cicle que pot ser més atractiu per a l’alumnat, Automatització i Robòtica Industrial, que fins ara només s’impartia a l’IES Politècnic.

Cal destacar també que el nou curs suposa l’increment de l’oferta del CIFP Centre de la Mar a Menorca amb la implantació del GM de Tècnic en Manteniment d’Embarcacions d’Esbarjo. Amb aquesta oferta s’hauran implantat un total de 7 cicles relacionats amb la nàutica per respondre a la demanda del sector, que es veurà completada amb la previsió de noves infraestructures.

Finalment, Formentera oferirà novament el CFGM de Gestió Administrativa.

stats