SOCIETAT
Societat 28/02/2020

Fins fa dos anys el Consell no registrava els casos d’explotació sexual de menors

El defensor del menor va obrir el 2008 el primer expedient per la prostitució d’una adolescent tutelada per l’IMAS

E. Borràs/ M. Llull
5 min
Fins fa dos anys el Consell no registrava els casos d’explotació sexual de menors

PalmaFa 12 anys que el Consell de Mallorca, ni que sigui de manera indirecta, té constància de casos d’explotació sexual d’al·lotes que són sota la seva tutela. Però, segons han confirmat a l’ARA Balears fonts de l’actual equip de govern del Consell, no es comptabilitzaven ni es registraven fins que no es va posar en marxa el protocol per afrontar-los, el 2018. Per això l’IMAS només ha donat la xifra del total de menors explotades que té ara sota la seva tutela -16-, no n’ha fet públics més casos perquè senzillament no els té registrats, no pot donar dades d’abans del protocol.

El govern insular sap des del 2008 que hi ha explotació sexual de menors sota la responsabilitat de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) perquè aquell any el defensor del menor de les Illes Balears va obrir el primer expedient sobre un d’aquests casos. Ho va explicar dilluns dematí l’actual defensor del menor, el director de l’Oficina Balear de la Infància i l’Adolescència, Serafín Carballo, a la Cadena SER. Va recordar que ja fa 12 anys els va arribar el cas d’una jove d’origen romanès que estava sota la tutela de l’IMAS, i que varen avisar la policia i la Fiscalia. Evidentment, aquesta víctima no compta entre les 16 que ha reconegut l’IMAS, perquè ara té 25 anys i, per tant, ja no està sota la tutela de la institució.

Des del 2008, segons Carballo, la seva oficina ha obert un total de 45 expedients sobre menors que haurien estat explotades sexualment mentre estaven sota la tutela de les administracions o sota la responsabilitat dels seus pares. L’IMAS depèn del Consell de Mallorca, el govern insular que el 2008 encapçalava l’actual presidenta del Govern balear, la socialista Francina Armengol, a qui varen succeir la popular Maria Salom (2011-2015) i, després, fins al 2019, Miquel Ensenyat, de MÉS. D’ençà de l’any passat, el Consell el presideix una altra socialista, Catalina Cladera. Però la varietat de colors polítics que han passat pels equips del Consell de Mallorca i el Govern balear no han impedit que la prostitució de menors tutelades s’hagi convertit en un terratrèmol polític que l’oposició, encapçalada pel PP, no ha dubtat a fer arribar al Congrés -reiteradament- i al Senat.

L’explotació de menors tutelades s’ha convertit en un escàndol aquest 2020 arran de la violació en grup d’una adolescent de 13 anys, que estava sota la tutela de l’IMAS, a Palma, durant la Nit de Nadal. La víctima va declarar a la policia que aquella mateixa nit li havien fet ofertes per prostituir-se, i que això no era nou. El seu cas va servir perquè es destapàs que, comptant-la a ella, 15 al·lotes i un al·lot que actualment estan sota la tutela de l’IMAS han estat víctimes de l’explotació sexual. A part del grup de joves a qui s’acusa d’haver-la violada, la Policia Nacional ja ha detingut un home i una dona en relació amb els intents de prostituir-la. A banda, la desarticulació aquest mateix mes a Maó d’un grup d’homes que feien de camells i que, a canvi de drogues o doblers, haurien tingut relacions sexuals amb com a mínim quatre menors -incloent-n’hi algunes que estaven sota la tutela del Consell de Menorca-, ha escampat l’escàndol fins a aquesta illa.

Detecció de l’augment

L’actual consellera de Benestar Social del Govern balear, Fina Santiago, ha explicat reiteradament que ella va saber el 2015 que s’havia notat una remuntada dels casos de menors tutelades explotades sexualment a partir de cinc anys abans, del 2010, i que arran d’això varen començar a treballar per frenar-ho en una feina que va dur a la redacció de l’actual protocol, el que es va posar en marxa el 2018.

El Govern balear té competències en justícia juvenil -i en gestiona els centres-, però no en la protecció d’infants i adolescents de qui els pares no es poden fer càrrec o als quals se n’ha retirat la custòdia. Aquests menors, que no tenen cap problema amb la justícia, recauen sota la responsabilitat dels consells insulars, i a Mallorca se’n fa càrrec l’IMAS. Tot i això, segons fonts de la Conselleria de Benestar Social, els tècnics varen descobrir aquest augment de casos de prostitució de menors tutelats per l’IMAS de joves que havien passat per la seva tutela i havien acabat en centres de justícia juvenil. Una vegada als centres del Govern, se sentien prou protegits per parlar i explicar què passava, diuen les mateixes fonts.

Comissió d’investigació

La polèmica oberta des que s’han fet públics els casos d’explotació sexual de menors tutelades ha conduït els partits de l’oposició a exigir una comissió d’investigació tant al Parlament com al Consell. A tots dos llocs, les formacions de govern PSIB, MÉS i Podem l’han vetada. D’entrada, el portaveu dels socialistes al Consell de Mallorca, Andreu Alcover, s’hi va mostrar a favor, però després va canviar d’opinió. Per part seva, MÉS va assegurar que havia acceptat la proposta de fer una comissió d’experts i no d’investigació a petició dels socialistes i la qüestió va obrir una disputa dins la coalició.

El president de l’IMAS, Javier de Juan, va reunir el 24 de febrer els representants dels partits per explicar-los com seria la comissió d’experts, però el primer que els va haver de dir és que l’home que havien triat per dirigir-la, el catedràtic de Psicologia de la Universitat d’Oviedo Jorge Fernández del Valle, havia renunciat a fer-ho. El cap de setmana anterior, el Diario de Mallorca havia publicat que Del Valle ja havia treballat per al Consell, quan el presidia Armengol. “Ficar-se allà ara mateix és estar en una zona de guerra on tothom va a una altra cosa i, per tant, no hi ha les condicions perquè en una comissió pugui fer una feina mitjanament raonable”, va deixar anar el catedràtic a la SER, després de renunciar. “És la primera vegada en tres dècades que treball amb administracions i projectes en què hi ha un guirigall polític d’aquest tipus, tenint en compte que hi ha menors per protegir”, va rematar.

Malgrat les disputes, la renúncia de Fernández del Valle i la pressió de l’oposició, que va tornar a demanar una comissió d’investigació dimecres al Consell, el Pacte va anunciar dijous que no pensava canviar el seu full de ruta i aprovà el reglament i l’estructura de la comissió d’experts. Però va introduir-hi una novetat: una comissió de “seguiment polític” en què compareixeran els càrrecs gestors de l’IMAS des del 2010, quan Armengol presidia la institució insular. L’àmbit per a aquest debat serà el consell rector de l’IMAS, on estan representats tots els partits polítics.

El PP i Cs ja han duit el cas al Congrés dues vegades. La darrera, el 24 de febrer, a la Comissió d’Igualtat, en què varen interpel·lar la ministra d’aquesta cartera, Irene Montero, que va acusar tots dos partits d’utilitzar l’explotació sexual de menors “com una arma llancívola”. La popular Marga Prohens ja havia protagonitzat la setmana anterior una discussió al ple del Congrés amb el vicepresident, Pablo Iglesias. Ell va qualificar de “repugnant, fins i tot per a un feixista”, que la dreta en vulgui “treure rèdits” i es “descolloni” quan es parla d’aquests casos.

stats