Festes
Societat 30/08/2022

Les Festes de Canamunt i Canavall 2022 ja són aquí

Enguany la batalla no es farà al parc de la Mar, però encara no han anunciat on lluitaran els dos bàndols

ARA Balears
2 min
Festa antiprovinciana

PalmaOrgull Llonguet ha anunciat aquest dimarts el programa de les Festes de Canamunt i Canavall 2022 amb alguns canvis i sorpreses, però amb el mateix ambient ludicofestiu dels darrers anys. A través d'un comunicat, l'associació ha detallat que les activitats començaran aquest divendres (2 de setembre) amb la penjada dels blasons dels dos bàndols i acabaran dilluns (5 de setembre) amb l'enterrament d'en Berga.

Així, la cinquena edició d'aquesta batalla recuperada per Orgull Llonguet torna a Palma amb diversos canvis. La novetat més significativa és que per primera vegada la batalla entre Canamunt i Canavall no es farà al parc de la Mar com en les quatre edicions anteriors, però l'organització encara no ha revelat on se celebrarà aquesta part de la festa. Pel que fa a la batalla, Orgull Llonguet ha recordat que l'inici de la conflictivitat entre aquests dos bàndols es va iniciar fa més de 400 anys, tot i que en aquells moments era una batalla real amb molta violència i on la sang i els ferits eren els grans protagonistes, i ara no és més que un record festiu d'aquells moments que pretén exemplificar la germanor entre tots i recordar part de la història de Ciutat.

Així, les Festes de Canamunt i Canavall 2022 començaran divendres, 2 de setembre, a les 19 hores a Cort, on hi haurà la penjada dels blasons dels dos bàndols (el de Canamunt i el de Canavall)‬. Es tracta d'un acte simbòlic per donar el ‪sus‬ al conflicte festivollonguet. Orgull Llonguet ha explicat que Joana Daviu, bandolera que participà en les lluites, serà l'encarregada de fer el pregó i donar pas a les líders que encapçalaran cadascun dels bàndols. Un cop acabin els discursos d'ambdós bàndols, tots junts es desplaçaran fins a les Voltes, on es durà a terme el tradicional sopar de colles, en el qual cada bàndol durà el seu menjar per competir entre si per esbrinar qui ofereix el millor menú.

Diumenge, 4 de setembre, els dos bàndols es reuniran a les seves places d'origen ((plaça Drassana els de Canavall, de groc, i plaça de Sant Jeroni els de Canamunt, de vermell) fins que els tambors repiquin i els Senyors manin anar cap a la ‪batalla‬ i ‪‎batalleta (que es farà a un lloc encara desconegut), que iniciarà "el nostre il·lustríssim oïdor Berga i acabarà quan Treufoc ho trobi convenient", han explicat.

Sortida dels integrants del bàndol de Canamunt des de la plaça de Sant Jeroni

Dilluns, 5 de setembre, es durà a terme l'enterrament d'en Berga al carrer Sant Pere Nolasc (lloc real de l'assassinat de l'Oïdor), on tots els assistents aniran vestits de negre en record de l'assassinat, i es tancarà la festa amb un acte de germanor entre els dos bàndols.

Orgull Llonguet ha explicat que tots els actes són autogestionats via la venda de camisetes d'ambdós bàndols.

stats