POBRESA

“Les festes? Em són indiferents, jo estic amargat igualment”

Just al costat dels carrers més comercials i transitats de Palma, els ciutadans més necessitats recorren a l’ajuda dels menjadors socials

Antonio té 54 anys i és un dels usuaris del menjador social que Zaqueo té a la plaça del Mercadal de Palma, just darrere el carrer Sindicat i a dos minuts de la plaça Major. Les persones que recorren a aquest servei conviuen durant aquestes dates amb les compres desenfrenades i l’anar i venir de gent carregada amb bosses de menjar i tota classe de regals. “Les festes de Nadal? Em són indiferents, jo estic amargat igualment”, diu Antonio després d’haver menjat uns escaldums de pollastre, un poc de dolç i una peça de fruita. “No tenc família, ni casa, ni res. Esper a tenir 60 anys perquè em duguin a un asil, perquè feina, no en trobaré”, comenta amb tristor.

Les portes del menjador s’obren a les 16.30 hores, encara que els voluntaris hi arriben una estona abans per tenir-ho tot preparat. Els usuaris, un centenar diari de mitjana, hi entren per ordre numèric i en asseure’s reben un plat de menjar. Alguns també aprofiten per anar al servei i netejar-se una mica. La majoria menja ràpid i en silenci, i se’n va aviat per deixar el seu lloc al següent.

“Per Nadal, solem tenir una sobredosi de voluntaris sensibilitzats, però després parteixen. La gent hauria d’entendre que Nadal és cada dia”, comenta Rosario, una de les voluntàries. “La gent està bastant resignada, i la veritat és que el Nadal no es viu amb més tristor de la normal”, explica Mateu, un altre dels voluntaris. “Molts han posat call amb segons quines coses”, afegeix.

Isaac viu des de fa 10 anys en una casa ocupada i va al menjador social quan no té doblers. “M’estim més menjar un bocí de pa abans que venir aquí. No m’agrada la gent que ve perquè la seva conducta no és gaire bona”, diu. Malgrat que fa 24 hores que no menja, Isaac reconeix que el dia anterior es va gastar “70 euros en cocaïna”. Aquest jove va néixer a Menorca i a hores d’ara no manté cap contacte amb la seva família. “El Nadal m’és igual perquè estic bé tot sol i sense celebrar res. Venc d’estar quatre anys i mig a la presó i sé el que és la vida”, explica. L’única cosa que lamenta, diu abans d’entrar al menjador, és “haver tornat a prendre drogues després de complir condemna”. “M’agradaria molt deixar-les”, sentencia.

La barcelonina Eva és una de les noves usuàries del menjador social. A 35 anys, diu haver-les passat “de tots colors”. “Quan els meus pares varen morir, tot es va acabar. Vaig quedar sense família de ben petita i després vaig perdre un braç en un accident”, comenta assenyalant-se el monyó. Malgrat tot, Eva afirma sense dubtar-ho que és feliç. “Ho som perquè som viva i això em dona forces per continuar endavant”, diu amb un somriure. Aquesta dona, que un dia somià que seria metgessa, ara està diagnosticada com a esquizofrènica i bipolar. El problema és que els doblers de la petita pensió que rep no arriben ni per pagar-se la medicació. Sobre el fet d’haver de recórrer a un menjador social, Eva no té cap problema. “És el que hi ha. El menjar està bé i l’ambient m’és igual. Amb passar dels altres ja basta. Que cadascú faci la seva vida”, declara.

“Hi ha molta gent que ve amb vergonya”, comenta un guàrdia de seguretat de l’hotel Palma Suites, que està just davant el menjador. Els clients d’aquest establiment de quatre estrelles, que tenen un alt poder adquisitiu, es mesclen a certes hores del dia amb els usuaris del menjador de Zaqueo. “És gent que no es fica amb ningú. A més a més, saben que si ho fan malament, no els hi deixaran entrar”, afegeix aquest treballador.

Just al costat de l’hotel, un altre dels voluntaris fuma una estona, perquè ja són gairebé les 18.00 hores i el volum de gent que ve a menjar ha disminuït considerablement. “Hi ha molts que venen perquè la pensió no dona per a més que per pagar una habitació. Com poden afrontar altres despeses si cobren el mínim i en lloguer ja es gasten 300 euros cada mes?”, comenta. “Per no parlar dels que tenen una feina precària... Veus gent que podries ser tu demà i la veritat és que fa molta de pena”, afegeix.

Per la Nit de Nadal, porcella, patates i ensalada

El menjador social de Zaqueo va oferir un menú especial la Nit de Nadal, que va consistir en porcella amb patates i ensalada. També es preparà pollastre per a les persones que no poden menjar porc. Uns 115 comensals gaudiren del sopar, que va ser preparat per Tiberi.

Abans del plat principal, els voluntaris prepararen una picada de croquetes, canapès, companatges i formatge. En acabar, els assistents gaudiren dels torrons i els productes nadalencs i d’una xocolatada.

“Cada any intentam fer alguna cosa especial i enguany vàrem decidir comanar el sopar. També hem tingut l’ajuda de moltes entitats i particulars que ens han volgut portar coses bones”, explica Rosario Fuster, que, a més de voluntària, exerceix la tasca de tresorera de l’entitat. “L’ambient va ser boníssim, molt agradable. El sopar va agradar molt i va ser servit pels voluntaris habituals dels dilluns, que es varen esforçar perquè fos un dia que sortís de la normalitat. Aquest serà l’únic menjar especial durant les festes, ja que la Nit de Cap d’Any no està previst fer res per celebrar aquesta data”, diu.

EDICIÓ PAPER 14/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF