Societat 15/02/2019

Les ferides d’hèlice afebliren la balena de 20 tones que morí a Cala Millor a finals de gener

M. B.
1 min
Exemplar de rorqual, de 15 metres de llargària, que morí el passat 27 de gener a la platja de Cala Millor .

Santa EugèniaA l’espera d’anàlisis més acurades en laboratoris especialitzats, els primers exàmens d’òrgans interns del rorqual trobat a la platja de Cala Millor el vespre del passat 26 de gener, i que morí a la matinada del dia següent, no permeten establir una diagnosi de cap procés patològic, segons l’informe preliminar de necropsia facilitat pel Cofib, signat per Lluís Parpal i la tècnica del centre de rescat de fauna marina del Palma Aquarium.

El que sí s’hi constata és que les lesions ocasionades per l’hèlice d’una embarcació al terç posterior varen provocar l’afebliment i, al final, l’avarament de l’animal a la platja.“Es descarten altres causes prèvies que debilitassin l’animal i que facilitassin la topada amb l’embarcació”, afegeix l’informe.

Aquest rorqual pertany a una de les vuit espècies de cetacis presents a la Mediterrània occidental. “Esperam aconseguir una valuosa informació sobre l’estat d’aquest exemplar i conèixer les causes que poden estar afectant els grans mamífers marins en aigües de la Mediterrània”, expliquen els científics en les conclusions de l’informe preliminar, no gaire allunyades de les primeres informacions que donaren el dimarts 28 de gener a peu de platja. Una de les dades que sí es rectifica a l’informe és el pes de l’exemplar. Si en principi s’apuntava a unes deu tones “s’estima en valors propers a les vint tones el pes final”.

stats