Què es cou?
Societat 11/06/2021

El Faro de Cala Torret, aposta per la sostenibilitat

La nova carta inclou 22 plats que són o bé receptes de cuina menorquina o bé empren producte de l’illa

Bep Al·lès
3 min
El sistema de tractament d’aigua de la casa ARTIC Water evita l’ús d’envasos de plàstic al restaurant.

CiutadellaLa cuina del Faro a Cala Torret és una cuina més tradicional que no sofisticada, en què es dona molt de valor a la tradició i al producte i enguany acaben d’obtenir el dret d’ús de la marca “Menorca Reserva de la Biosfera”, que atorga el Consell Insular. Per aconseguir aquest segell s’ha de presentar un extens dossier i passar l’auditoria en la qual s’ha de demostrar el compromís envers la sostenibilitat, el respecte pel medi ambient i, molt especialment, l’ús progressiu de més productes de proximitat i de productors locals.

Uns altres restaurants de l’illa que han aconseguit també aquest segell de qualitat són Es Tast de na Sílvia i Mon Restaurant, a Ciutadella, i El Romero, a Maó.

Pel que fa a la sostenibilitat, s’ha instal·lat un sistema de tractament d’aigua de la casa ARTIC Water (osmosi i remineralització, més dispensador) que evitarà permanentment l’ús d’envasos de plàstic al restaurant, tot utilitzant uns envasos de vidre, personalitzats i reutilitzables, de qualitat prèmium. S’ha instal·lat, també, una bateria que evita el malbaratament energètic i permet un ús més racional de l’electricitat.

Productes de km 0

En relació amb els productes de km 0, la nova carta inclou 22 plats que són o bé receptes de cuina menorquina o bé empren producte de Menorca. En aquest sentit han assolit acords amb empreses i productors locals, com Sa Cooperativa del Camp de Menorca, a qui compren carn del lloc de Son Angladó, de Ciutadella que produeix la nova raça “Angus-Menorca”, una mescla d’Angus escocès i Vermella menorquina. Aquesta és una carn tendra i saborosa, amb el característic greix infiltrat dels Angus. Enguany la tenen en exclusiva al restaurant, i l’oferiran als clients en format mitjà de 700 g, entrecot i hamburguesa de 200 g, acompanyada de patata fregida fresca i pebres de Padrón.

Entre el producte local també s’ha de destacar la reconeguda i premiada mel Dolçamar, de Toni Anglada, també de Ciutadella, que empraran per fer els espàrrecs gratinats amb formatge i mel de Menorca, així com els caragols d’Es Caragol de Menorca, un altre producte de gran qualitat que es produeix aquí, a l’illa, que servirem amb cranca, una de les nostres més preuades receptes de cuina menorquina.

També s’ha tancat un altre acord amb Jaume Villalonga, de Cas Sucrer des Mercadal, que els subministrarà l’ensaïmada amb crema, que serviran amb un toc de forn i acompanyada de gelat de vainilla o nata (com vulgui el client), i els clàssics carquinyolis, que acompanyaran els cafès.

Però si hi ha una cosa a destacar a El Faro són els seus arrossos, com per exemple el caldós de llamàntol, el negre, el de marisc i el de senyoret. Enguany en presenten un de nou, un arròs melós de rap, gambes vermelles i zamburinyes.

Un fet també a destacar és que a la seva plantilla compten amb un ex-cap de cuina del mític restaurant Rocamar, al port de Maó, que és un mestre en l’elaboració de la caldereta de llagosta i també dels plats de la nostra cuina marinera com els peixos al forn, a l’espatla –el cap-roig és una de les seves especialitats– o a la planxa, calamars al forn, perol de rajada, gall de Sant Pere “a l’antiga” (recepta recuperada enguany del Rocamar), perol de costelles de be, que també són de Son Angladó, o les albergínies farcides de peix que cuinava al Rocamar, el gran i admirat mestre Josep Borràs.

El Faro de Cala Torret ha apostat fermament cap a la sostenibilitat i per posar en valor la cuina i el producte de Menorca. Segons ens expliquen, el seu objectiu és cada any avançar una miqueta més, per donar valor a la nostra cuina i als nostres productors, que fan una feina fantàstica, i que amb el suport del sector de la restauració s’aconseguirà fer una cuina més sostenible, més nostra i a la vegada més compromesa.

stats