Societat 01/04/2020

Quasi 600 famílies participen en la vaga de lloguers a les Balears

El Sindicat de Llogaters de Mallorca diu que les Illes són la comunitat en què més persones s'han adherit a la iniciativa d'àmbit estatal, després de Barcelona i Madrid

K. O.
2 min
Un noi aquests dies a casa seva fent feina amb un ordinador portàtil.

PalmaFins a les 12 h d'aquest dimecres un total de 587 famílies balears s'han adherit oficialment a la vaga estatal de pagament del lloguer, segons el Sindicat de Llogaters de Mallorca. L'objectiu és pressionar el govern espanyol perquè aprovi una moratòria del pagament, com la que varen fer en el cas de les hipoteques, durant el temps que duri l'estat d'alarma. Les mesures anunciades per l'Estat no són suficients, diu el sindicat, que ha afirmat, a més, que són "una vergonya". Els activistes afirmen que les Illes són la comunitat en què més persones s'han adherit a la vaga, després de Barcelona i Madrid.

L'entitat, que ja va anunciar que participaria en la vaga, també ha assegurat que moltes famílies encara estan prenent la decisió de participar activament en l'impagament de la renda. En la mateixa línia, el Sindicat d'Inquilins d'Eivissa i Formentera ha considerat aquest mateix dimecres que les mesures del govern espanyol per ajudar els llogaters són "totalment insuficients" perquè els arrendataris s'hauran d'endeutar amb microcrèdits per poder continuar pagant preus "inflats per l'especulació".

D'altra banda, cal recordar que la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Mallorca va explicar a l'ARA Balears que rebutjava la vaga perquè "els propietaris podran demandar els llogaters per impagament", segons va comentar Àngela Pons, una de les portaveus.

Així mateix, els llogaters de l'Ibavi que s'hagin vist afectats per la crisi del coronavirus no hauran de pagar el lloguer durant dos mesos, prorrogables a tres, segons ha explicat el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons. L'ajuda es podrà sol·licitar per via telemàtica a partir d'aquest dijous i el conseller que l'Executiu accelerarà els terminis per pagar les ajudes al lloguer d'habitatge del 2019 que s'estan tramitant actualment. Està previst que s'abonin uns 9 milions d'euros abans que acabi aquest mes d'abril.

stats