El Sindicat de Llogaters de Mallorca s'afegeix a la vaga de lloguers i la PAH s'hi oposa

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca rebutja la iniciativa perquè "els propietaris podran demandar els llogaters per impagament"

El govern espanyol encara no ha decidit què cal fer amb els llogaters que no podran pagar el mes per l'impacte econòmic de la Covid-19. El Sindicat de Llogaters de Mallorca ha anunciat aquest dijous que participarà en la vaga internacional de pagament del lloguer que es vol fer a partir de l'1 d'abril i que pretén pressionar el PSOE i Unides Podem perquè aprovin una moratòria del pagament, com la que varen fer en el cas de les hipoteques, durant el temps que duri l'estat d'alarma. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Mallorca, en canvi, rebutja la vaga perquè "els propietaris podran demandar els llogaters per impagament", segons explica Àngela Pons, una de les portaveus.

"No cobram, no pagam". Sota aquest lema el sindicat s'adhereix a la proposta de vaga criticant que cada dia hi ha notícies "contradictòries" i "globus sonda" que no arriben a concretar què farà el govern espanyol respecte dels lloguers. Sobre la moratòria en el pagament de les hipoteques, asseguren que només ha "tocat la superfície i ha ignorat el més bàsic", o sigui, totes les persones que viuen al dia amb treballs sense nòmina, que han estat "fraudulentament" acomiadades i que no ingressen res pel confinament.

En el comunicat, el sindicat demana la suspensió "immediata" del pagament de la renda i que els habitatges que són de fons voltors, immobiliàries o entitats financeres i bancàries siguin expropiats perquè hi puguin viure famílies que no tenen llar. Per a la "minoria d'arrendadors" que tinguin un sol habitatge i depenguin necessàriament de la quota, en el comunicat es diu que els donaran suport perquè reclamin una renda bàsica universal.

Una vaga contraproduent

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Mallorca no participarà en la vaga perquè la iniciativa "perjudicarà en el futur els mateixos inquilins", segons explica Pons. "Ens sembla molt bé que hi hagi pressió i lluita ciutadana però si perjudica el futur dels llogaters, és una barbaritat", comenta l'activista de la PAH. En opinió seva, "és un suïcidi deixar de pagar" perquè els propietaris podran demandar els llogaters per impagament. "Cal fer una crida solidària als propietaris fins que l'Estat doni ajudes reals", diu Pons. 

La portaveu comenta que el govern espanyol hauria d'ajudar les persones vulnerables que no poden pagar el lloguer, però els inquilins que sí que puguin ho han de continuar fent. Segons comenta Pons, la PAH està treballant amb l'Ajuntament de Palma perquè es faci un pla d'ajudes en funció del que cobra cadascú.

Cal recordar que el conseller d'Habitatge del Govern, Marc Pons, va dir aquest dimarts que calen mesures específiques per al lloguer i compensacions per als propietaris, més encara després que l'Estat hagi regulat una moratòria en el pagament de les hipoteques. El govern espanyol, però, encara no s'ha decidit i estudia la proposta balear. 

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF