Societat 11/04/2022

'Exercicis de la Memòria', una proposta escènica per retre homenatge a les illenques represaliades pel franquisme

Es tracta d'una creació de l'actriu Aina de Cos amb motiu del 91è aniversari de la II República

ARA Balears
2 min
Biblioteca Can Sales, que va ser antiga presó de dones durant el Franquisme.

PalmaL'Ajuntament de Palma commemorarà el 91è aniversari de la II República amb una proposta que lliga la memòria històrica i les dones. Es tracta d'Exercicis de Memòria, una proposta escènica de petit format creada per l'actriu Aina de Cos que vol honorar les dones represaliades durant la Guerra Civil i el franquisme a a les Balears. Així, gira entorn de "les dones que els varen sobreviure, companyes, germanes, filles i netes que han lluitat i ho continuen fent per la dignitat i la memòria dels seus éssers estimats", apunta el Consistori en un comunicat.

La performaça serà als voltants de Can Sales, que va ser la presó de dones durant la Guerra Civil i el franquisme. Tindrà lloc el 21 d'abril a partir de les 20 h, i el punt de trobada per començar el recorregut serà la plaça de Santa Catalina, a la cantonada amb el carrer de la Pólvora. A més, representants de l'entitat Dones per la Memòria faran una ofrena floral i llegiran un manifest a la plaça de Cort el 14 d’abril, dia que es va proclamar la II República.

Aina de Cos ha destacat la necessitat de continuar posant entre tots “una mica de memòria”. Per la seva banda, Rosalia Frau, del cor Dones per la Memòria, també ha fet “una crida a la lluita antifeixista” en el present. “No s’ha d’oblidar mai el que va passar”, ha afegit.

“Amb la República, les dones varen aconseguir el dret al vot i al divorci, i participaren en política. Per això, els feixistes obriren per primera vegada a Palma una presó política per a dones durant la guerra”, ha explicat Carrió, a més de destacar que les dones han tingut "un paper cabdal" en la memòria familiar i institucional de la repressió.

stats