Societat 20/10/2022

El 57% de l'aigua residual municipal de les Illes té un excés de salinitat

La majoria de casos es detecten als pobles costaners, on es concentra la major part de l'activitat turística

1 min
El conseller de Medi Ambient inaugura el fòrum 'El cicle urbà de l’aigua davant els reptes globals a zones turístiques'.

PalmaEl 57,4% de l'aigua residual municipal supera el llindar de salinitat establert per poder reutilitzar en usos agrícoles, segons les dades de l'Agència Balear de l'Aigua. "L'aigua que entra a les depuradores no compleix els estàndards de salinitat, cosa que en compromet la depuració i reutilització", ha declarat el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, que ha inaugurat aquest dijous el fòrum El cicle urbà de l'aigua davant els reptes globals a zones turístiques a Palma.

Mir també ha indicat que això es detecta, sobretot, als municipis costaners on es concentra la major part de l'activitat turística. "En la majoria dels casos, la salinització es produeix a les xarxes municipals per intrusió marina a canonades en mal estat", ha explicat. De fet, l'excés es localitza a 32 de les 79 depuradores. A més, a sis depuradores de Mallorca (Colònia de Sant Jordi, Platja de Muro, Capdepera, Santanyí, Cala d'Or i Cas Concos) el 100% del cabal presenta un excés de salinitat.

En un context d'emergència ecològica i climàtica, les reserves hídriques de les Illes Balears són al 46% de la seva capacitat, un 1% menys que el mes de setembre de l'any passat, segons les darreres dades de la Conselleria de Medi Ambient. D'aquesta manera, 9 de les 10 Unitats de Demanda que hi ha a les Balears estan en prealerta. Entre les causes, el conseller ha subratllat l'augment de la demanda a causa "del fort increment de pressió humana en els mesos d'estiu".

stats