Recursos hídrics
Part Forana 14/09/2022

Reducció del consum i millora d'infraestructures: les claus per a l'estalvi d’aigua als municipis turístics

Les jornades de bones pràctiques de gestió sostenible de l'aigua a municipis turístics de les Illes Balears s'han fet aquest dimecres i amb l'objectiu de reduir i promoure tant la salvaguarda com la reutilització dels recursos naturals

3 min
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, en la inauguració de la jornada.

PalmaLa FELIB i la Conselleria de Medi Ambient han fet aquest dimecres unes jornades de bones pràctiques de gestió sostenible de l'aigua a municipis turístics de les Illes Balears, les quals s'emmarquen en el projecte WAT’SAVEREUSE, un projecte internacional finançat pel programa europeu LIFE i promogut per l'Euroregió Pirineus Mediterrània. El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha qualificat les jornades "d’una excel·lent oportunitat d’implicar tots els actors que intervenen en la gestió de l’aigua en entorns turístics per tal que adoptin mesures de reducció de consum d’aigua".

Mir també ha recordat: "És un context de manca de precipitacions que coincideix amb l’època de major pressió sobre els recursos naturals i, per tant, el sector turístic és un dels sectors que més poden aportar quant a mesures que afavoreixin emprar aquest recurs amb seny". Per la seva part, Juan Calvo, secretari general l'Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua), ha explicat: "Volem transmetre les bones pràctiques de localitats que ho estan fent bé, a fi de generar així una cultura de l'aigua". Entre aquestes, s'han destacat la gestió de la demanda, la reducció del consum i la millora de les infraestructures. El secretari general d'Abaqua ha afegit: "Els municipis són fonamentals perquè són gestors d'aigua potable i presenten molts de problemes".

A partir d'aquest projecte, durant dos anys, s'han fet diferents accions de comunicació, i una d'aquestes són les jornades específiques de bones pràctiques amb municipis. El secretari general de l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), Xisco Mateu, ha destacat la "bona acollida" que ha tingut la campanya de conscienciació que es va llançar el mes de juny en els idiomes dels cinc principals mercats emissors en el marc d’aquest projecte. A més, el president del Clúster de la Indústria Química de les Illes Balears (CliqIb), Joan Miquel Rosselló, ha destacat que "estam col·laborant amb els clústers de Catalunya i Occitània per identificar tecnologies innovadores que permetin estalviar aigua i que siguin implementables" i que els resultats d’aquesta tasca "es podrien presentar els propers mesos".

Jornades de bones pràctiques

Pel que fa a les jornades, d'una banda, durant la primera part, s'ha parlat d'eines d'estalvi i millora. Els exemples han estat l'Ajuntament d'Eivissa, que ha exposat el seu pla de gestió sostenible per reduir consums; el de Santa Eulària, que ha exposat l'ordenança que es fa a partir del pla de gestió i que regula com s'ha de fer un ús sostenible de l'aigua i quines són les sancions, i el de Formentera, que ha presentat la seva comptabilitat de l'aigua. "Només podem gestionar el que coneixem i hem de saber quins problemes tenim –per on perdem aigua o quins consumidors hi ha–; és molt important controlar la xarxa per reduir el consum", ha assenyalat Calvo.

D'altra banda, després d'abastar les diferents maneres de millorar l'estalvi d'aigua, s'han exposat diverses experiències en estalvi i reutilització. Els ajuntaments que han intervingut han estat el d'Alcúdia, que ha explicat els problemes que ha tingut fent aquest estalvi; el de Sant Lluís, que ha parlat del seu futur projecte d'aigües regenerades, i el de Calvià, que ha exposat les eines i estratègies de comunicació amb el sector hoteler que entren dins el seu projecte de reutilització. "Saber com tancar el cicle d'aigua, és a dir, saber què s'ha de fer per reutilitzar i reduir la pressió sobre els recursos naturals una vegada s'han subministrat i depurat els recursos hídrics, és crucial", ha subratllat el secretari general d'Abaqua.

Amb tot, el projecte Sensibilització del sector turístic sobre l'estalvi i la reutilització d'aigua (WAT’SAVEREUSE), continuarà oferint diverses jornades durant aquest 2022. El mes d'octubre se celebrarà un Fòrum de l’Aigua on es convidarà a universitats, centres d’investigació i administracions de diferents nivells, mentre que el mes de novembre s'organitzarà una trobada amb ens del sector turístic. "Aquestes cites lliguen amb els tres socis del projecte a Balears: Abaqua, AETIB i el CliqIB", ha afirmat Calvo.

stats