Cinema

Gérard Depardieu, en custòdia policial per les denúncies d'agressió sexual

Des del mes de febrer l'actor francès ha rebut dues denúncies per uns fets succeïts en els rodatges de 'The Magician and the Siamese', el 2014, i 'Les volets verts', el 2021

2 min
Gérard Depardieu, acusat de violació per una actriu de 22 anys

BarcelonaPlou sobre mullat. Gérard Depardieu ja va ser imputat per violació i agressió sexual el desembre del 2020, però llavors no es va creure convenient aplicar cap mesura de seguretat preventiva. Tanmateix, en poc més de dos anys l'actor de Cyrano de Bergerac ha seguit sumant acusacions de diferents dones vinculades a la indústria del cinema que assenyalen presumptes agressions sexuals seves. Al mes de febrer el francès va rebre dues denúncies de dues dones que van declarar haver estat agredides per l'intèrpret. Per aquestes al·legacions, la policia de París ha citat Depardieu aquest dilluns per posar-lo sota custòdia policial i fer-li prestar declaració per les acusacions d'agressió sexual que ha rebut en les últimes setmanes.

Aquestes últimes setmanes, Depardieu, de 75 anys, ha passat de rebre acusacions públiques a rebre dues denúncies. La primera de les dues la va interposar una de les decoradores de la pel·lícula Les volets verts, del director Jean Becker, al mes de febrer. Segons la versió de l'acusació, els fets van succeir el setembre del 2021 quan tots dos es trobaven en un hotel de París. Depardieu va passar de fer comentaris inapropiats i masclistes a tocaments "brutals" per la "cintura, l'estómac i els pits", tal com ha relatat la denunciant a la policia parisenca. La segona denúncia ha estat interposada per una antiga assistent del cinema, que acusa l'actor bretó d'haver-la agredit sexualment el 2014 durant el rodatge de la pel·lícula The Magician and the Siamese. Per aquestes dues denúncies l'actor francès ha estat citat a prestar declaració i també l'han posat sota custòdia policial.

Fa tot just un any el digital francès Mediapart publicava un reportatge sobre 13 treballadores del sector audiovisual que denunciaven haver estat agredides sexualment per Gérard Depardieu entre el 2004 i el 2022. Uns mesos més tard, una assistenta de direcció també acusava l'actor d'haver-li fet comentaris inapropiats davant de l'equip, proposicions sexuals (algunes remunerades) i tocaments durant un rodatge. Va ser arran de la tràgica mort d'Emmanuelle Debever, una de les primeres dones que va denunciar Gérard Depardieu per agressió sexual durant el rodatge de Danton, l'any 1983, que la periodista espanyola Ruth Baza també va denunciar –tot i que els fets havien prescrit– la violació que va patir l'any 1995 durant una entrevista amb l'actor. Malgrat les insistents acusacions dels darrers mesos, l'actor sempre ha negat els fets i no s'ha pres cap mesura preventiva.

Totes les personalitats en defensa de Gérard Depardieu

Entre les 56 personalitats que van sortir a defensar en el seu moment el qui va ser condecorat amb la Legió d'Honor pel president Mitterrand, hi ha l'actual president de la república, Emmanuel Macron. "No podem continuar en silenci davant del linxament que pateix [Gérard Depardieu], davant l'allau d'odi que li ha caigut, sense matisos", és un dels fragments d'una carta publicada pel diari Le Figaro el desembre passat, una setmana després que la periodista espanyola Ruth Baza denunciés Depardieu per haver-la agredit sexualment el 1995, quan ella tenia 23 anys i ell 47.

stats