Societat 25/11/2020

El Consell de Mallorca evitarà que la tarifa dels escorxadors pugi un 106% subvencionant Tirme

La institució insular contindrà la taxa destinant 100.000 euros a la concessionària, amb l'objectiu de no perjudicar el sector primari

Kike Oñate
2 min
Imatge d’arxiu de l’escorxador de Mercabarna, ara tancat.

PalmaEl Consell de Mallorca finalment no apujarà un 106% la tarifa de deixalles d'origen animal de 2021, que paguen els escorxadors i els pagesos que es desfan d'animals morts. Contindrà el preu subvencionant amb 100.000 euros Tirme, que és l'empresa concessionària que s'encarrega de la gestió d'aquestes deixalles.

En el darrer ple de la institució, que va tenir lloc a l'octubre, es va aprovar inicialment un increment de la tarifa dels escorxadors que hauria disparat la taxa fins als 73,65 euros per tona. Això va indignar el sector ramader perquè, segons Asaja i Unió de Pagesos, la mesura els perjudicava molt. La consellera de Medi Ambient i Sostenibilitat, Aurora Ribot, però, ha anunciat aquest dimecres que contindran el preu perquè quedi fixat en 37,41 euros per tona.

Per fer-ho possible, la institució insular crearà la partida especial de 100.000 euros que figurarà en els pressupostos del Consell. La possibilitat de subvencionar la concessionària està inclosa en el contracte amb Tirme, segons ha apuntat el Departament de Medi Ambient en una nota de premsa.

Aurora Ribot ha afirmat que en plena crisi sanitària "no podíem permetre que les empreses productores de carn de Mallorca haguessin d'afrontar una tarifa que doblava la de l'any passat". També ha comentat que el seu departament és "conscient" de la importància que té el sector primari i que es troba en una situació delicada a causa de la crisi econòmica provocada per la pandèmia.

D'altra banda, cal recordar que el ple del Consell de Mallorca va aprovar la proposta inicial de les tarifes d'incineració i de llots. La proposta preveu que la tarifa de residus sòlids urbans passi de 111,20 euros per tona a 108,03, mentre que la segona estableix que baixi de 88,23 euros per tona a 74,53. Cal tenir present que Tirme, que també cobra als ajuntaments per cremar el rebuig que generen, va proposar que el preu fos de 141 euros per tona.

stats