Societat 11/08/2023

Una escoleta pública de Calvià: "Parlam amb els nins en castellà, per descomptat"

Només un dels deu centres del municipi, el de la vila, assegura que la seva llengua vehicular és el català, com fixa la normativa

2 min
Una escoleta en una imatge d'arxiu.

PalmaNomés una de les deu escoletes públiques de Calvià, la de la vila, té el català com a llengua vehicular. La resta, per tant, no compleix el decret 23/2020 del Govern de les Illes Balears, que, en relació amb els centres de primer cicle d'Infantil, tant públics com privats, fixa que "la llengua de comunicació i d'ensenyament d'aquests centres ha de ser la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears". L'ARA Balears ha contactat amb totes les escoletes del municipi i, en demanar sobre l'ús que fan dels idiomes, ha obtingut tota mena de respostes, però pràcticament cap –tret d'una– subjecta a la normativa. "Parlam amb els nins en castellà pràcticament tot el temps, per descomptat", ha assegurat una d'elles.

Una altra, ubicada a la localitat per on Jaume I va entrar a Mallorca l'any 1229, ha donat una resposta una mica més eloqüent: "Allò ideal és que els parlem en català, però no s'obliga a fer-ho. Es fiquen dinàmiques i activitats en català, perquè, com que depenem de l'Ajuntament, ens estan un poc damunt". Cal recordar que aquestes escoletes, malgrat que estan homologades i autoritzades per la Conselleria d'Educació i Universitats, les gestiona l'Institut Municipal d'Educació i Biblioteques de Calvià (IMEB).

Arriben a les escoles sense saber català

La resta han ofert explicacions semblants, però cap té el català com a única llengua vehicular, com fixa el decret. "Feim meitat en castellà i meitat en català, tot depèn de l'educadora, però si el nin no ens entén, se li parla en castellà". De fet, cinc de les escoletes han ofert la mateixa justificació dels seus usos lingüístics: l'idioma emprat depèn de la voluntat dels educadors o de la capacitat de comprensió dels infants. Amb tot, cal destacar el cas de l'escoleta de Calvià vila. Ha estat l'única que ha respost que tota la comunicació amb els infants es fa en la llengua pròpia.

Davant aquest fet, l'ARA Balears també ha contactat amb professionals de les escoles del municipi, per conèixer-ne la percepció. "Els alumnes que venen de les escoletes arriben, en molts casos, sense cap noció de català, que haurien de tenir". "No ens entenen", diu un directiu. Una professora d'un altre centre confirma aquesta idea, i recorda que la seva filla va anar a una escoleta de la localitat. La professora que tenia "parlava en català, perquè era la seva llengua", però sí que la resta de professionals "anaven mesclant d'una manera poc clara", assegura.

stats