Societat 08/05/2020

Dotze organitzacions reclamen replantejar el model socioeconòmic de les Illes després del covid-19

Sota el lema 'La vida en el centre', plantegen en un manifest un total de 76 propostes per definir les "noves regles del joc econòmic, social, ecològic i polític"

Ara Balears
2 min
Un restaurant de Palma tancat, divendres. L’economia de les illes Balears depèn en un 35% de l’impacte del turisme.

PalmaPolítiques actives de desturització de l'economia, no rescatar el sector turístic a les Balears, reduir el nombre de visitants, assegurar unes condicions laborals segures i dignes per a tothom i promoure pactes locals per fomentar la diversificació econòmica . Aquestes són només algunes de les 76 propostes que 12 organitzacions ecologistes, de l'àmbit social, de l'agroecologia i feministes han proposat en un manifest per replantejar les Balears després de la crisi sanitària del covid-19 per posar "la vida en el centre".

Terraferida, Amics de la Terra, APAEMA, GOB, Moviment Feminista de Mallorca, Extinction Rebellion, Lobby de Dones, Deixalles, Rezero, REASS, Mercat Social i Docents pel Futur reclamen en el manifest l'adopció de "decisions valentes" respecte de l'emergència climàtica i adoptar una actitud resolutiva i transformadora des del diàleg social per analitzar el model socioeconòmic de les Illes en sortir d'aquesta crisi.

Asseguren que la situació que ara s'està vivint no té precedents, però remarquen que "és només una de les situacions que genera i generarà el nostre model socioeconòmic i polític actual". Per això, exposen la necessitat de "dibuixar i definir unes noves regles del joc econòmic, social, ecològic i polític; un paradigma que posi al centre la vida".

El manifest aspira a canviar la perpetuació del model socioeconòmic que ha arribat a l'actualitat i demana "definir unes noves regles del joc econòmic, social, ecològic i polític". A més, reclamen un espai de debat a tots els actors socials, polítics i empresarials, a través d'una taula de diàleg social ampliada, la revisió dels pressupostos de la Comunitat per reordenar prioritats i polítiques de transició socioecològica, atenent especialment les situacions de major vulnerabilitat.

Així, les entitats impulsores fan una crida a col·lectius, entitats i a la ciutadania en general a signar aquest manifest per tal d’exigir que "la sortida de la crisi sanitària tingui com a pilars fonamentals la justícia social, climàtica i ambiental i la cura del territori i les persones, com a base d’una nova economia".

stats