Societat 07/05/2020

Organitzacions socials i ecologistes insten el govern estatal a redimensionar Aena

A més, demanen que es denegui l'aval d'ICO sol·licitat per Iberia i Vueling del hòlding aeri IAG

Ara Balears
2 min
Les empreses critiquen Aena per tancar les portes a la cogestió de Son Sant Joan

PalmaDiferents organitzacions socials i ecologistes de tot l'Estat han publicat una carta oberta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per demanar un pla de viabilitat i redimensionament d'Aena que s'ajusti al context d'emergència climàtica, de contracció econòmica i de reducció de la mobilitat aèria, segons ha informat el GOB en un comunicat.

Ecologistes en Acció, Zerøport, la Plataforma contra l'Ampliació de l'Aeroport de Palma, el Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa, Greenpeace, l'Associació per la Promoció del Transport Públic i l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic han publicat aquesta carta arran de la decisió d'Aena de negociar dos crèdits per valor de 2.000 milions d'euros amb entitats financeres per fer front a la caiguda dels seus ingressos.

Assenyalen que en l'actual crisi del sector una possible insolvència d'Aena contribuiria a agreujar encara més la crisi econòmica generada pel covid-19 socialitzant les pèrdues d'aquesta companyia en cas que es produís un rescat públic. A més, també demanen que es denegui l'aval d'ICO als 1.010 milions d'euros que han sol·licitat Iberia i Vueling del hòlding aeri IAG.

A la carta asseguren que aquestes dues peticions que han fet les entitats al govern estatal només responen "a interessos privats de capitals internacionals" i remarquen que són contràries a la raó de l'interès general i que segurament "ocasionaran un càrrec sobre els comptes públics que tindrà enormes costos per a la població".

A més, han recordat que els accionistes privats majoritaris d'Aena són fons i gestors de fons d'inversió internacionals com BlackRock Inc, amb accions en els mateixos bancs als quals Aena està sol·licitant els crèdits, com són el Banc Santander, BBVA, CaixaBank, Bankia i Sabadell, entre d'altres.

stats