Saturació turística
Societat 29/05/2024

Les entitats contra la massificació turística: "Amb una sola manifestació no canviarem el model"

Consideren que la Mesa del Govern no tindrà cap efecte útil, és només "un gir estratègic en el discurs"

2 min
Un jove vestit de pagès i una al·lota que representa l'empresa immobiliària Engel & Völkers satiritzen la situació que viu l'illa.

PalmaLa mobilització pel canvi de model a les Balears –amb els preus de l'habitatge o la massificació turística com a principals problemes– continua després de la ja històrica manifestació del 25M, que va reunir més de 10.000 persones als carrers de Palma, amb el crit de "Mallorca no es ven". Les forces ecologistes, lluny de batre's en lluites d'ego fútils, es mostren unides i continuen treballant. En declaracions a l'ARA Balears, Margalida Ramis, portaveu del GOB i de la plataforma Menys Turisme, Més Vida, ha explicat que "els ànims estan alts, la gent està pletòrica" i ja es coordinen amb les Pitiüses, Menorca i, fins i tot les Canàries, per articular una resposta conjunta. "Amb una sola manifestació no canviarem el model", ha assegurat a l'ARA Balears.

Ramis es mostra entusiasta i optimista amb la resposta que va tenir la manifestació convocada pel Banc del Temps Sencelles i explica alguns detalls de l'organització. Explica que la plataforma Menys Turisme, Més Vida va néixer l'estiu passat en resposta a la cimera de ministres de Turisme de la Unió Europea. "Vàrem organitzar una contracimera i vàrem fer tres dies de conferències a la plaça Quadrat", explica. Ara, el 17 de maig d'enguany, va tenir lloc l'assemblea oberta de Sineu amb l'objectiu de la mobilització i l'acció pel decreixement turístic que va comptar amb la participació de 300 persones.

"Mallorca s'ha convertit en un paradís per a rics": el vídeo viral contra la crisi habitacional a Mallorca

Paral·lelament, el vídeo del Banc del Temps de Sencelles viralitzava i una setmana abans de l'assemblea oberta havien convocat la manifestació per l'emergència de l'habitatge del 25M. Quan ho van plantejar a l'assemblea oberta, la resposta dels grups ecologistes va ser unànime: "Hi anirem junts". Arran de l'èxit, continuen treballant, amb més força encara. Sobre quan faran la següent manifestació: aquí la paraula clau és "quan", perquè no es plantegen un altre escenari possible. Ramis explica que treballen en coordinació amb totes les entitats, però que ara pensen en l'organització a escala local, tal com es va plantejar a l'assemblea oberta de Sineu.

Així, aquest dimarts, Menys Turisme, Més Vida ha organitzat una reunió interna amb l'objectiu de determinar quan serà la següent assemblea oberta que, si tot continua segons el que es preveu, es podrà fer ben aviat, diu Ramis. A més, aquest divendres a les 18 h tindrà lloc a Santa Maria una assemblea al municipi per treballar a la seva organització. "La idea és potenciar l'organització local", incideix.

Sobre la Mesa del Govern per a la sostenibilitat, Ramis no creu que tingui "cap efecte útil en absolut". Per a Ramis, és un "gir d'estratègia política per calmar els ànims", però no té la "voluntat real de transcendir amb propostes concretes que suposin un canvi de model". De la Mesa, en va sortir que el Govern actuarien contra l'oferta il·legal, "però ja ho havien anunciat", diu Ramis. "No confiam en absolut, és un gir estratègic en el discurs, perquè es veien venir un estiu mogut", afegeix.

stats