Societat 31/01/2019

Endesa va detectar a Balears 1.841 enganxaments il·legals a la xarxa elèctrica durant el 2018

Una part important dels fraus estaven relacionats amb el cultiu il·legal de marihuana

Ara Balears
1 min
Endesa va detectar a Balears 1.841 enganxaments il·legals a la xarxa elèctrica durant 2018

PalmaEndesa va detectar l'any passat a les Illes Balears 1.841 fraus elèctrics per enganxaments il·legals a la xarxa, la qual cosa li va permetre recuperar 15,6 milions de quilowatts/hora (KWH) defraudats, que equival al consum anual de 4.000 famílies, informa Efe.

Més de la meitat dels fraus detectats a les Illes (932) es varen produir al municipi de Palma, bona part dels quals per empreses i molts també per particulars dedicats al cultiu il·legal de marihuana, segons han informat fonts de la companyia.

En el conjunt d'Espanya, Endesa va erradicar gairebé 65.000 fraus elèctrics, especialment enganxaments irregulars, i va recuperar 601 milions de KWH defraudats, una xifra que equival al consum elèctric de la ciutat de Palma durant sis mesos.

Així mateix, l'elèctrica ha indicat que el darrer any les denúncies de ciutadans varen ajudar a destapar prop de 4.000 fraus.

Durant l'exercici passat, quatre de cada deu inspeccions realitzades per la companyia varen concloure amb la detecció de fraus i, en el 48% dels casos, es va tractar d'enganxaments il·legals a la xarxa per part d'usuaris sense contracte, i la resta, a un altre tipus de fraus, com dobles escomeses o manipulació dels equips de mesura.

Un altre factor que agreuja el problema del frau, ha apuntat l'elèctrica, és el creixement dels cultius de cànnabis, que normalment van acompanyats d'enganxaments il·legals a la xarxa elèctrica que poden arribar a generar "importants" interrupcions de subministrament als nuclis de població en els quals es duen a terme.

En aquest sentit, ha indicat que un habitatge utilitzat com a plantació 'indoor' de marihuana consumeix l'equivalent a 20 habitatges i la concentració d'aquests cultius en determinades zones arriba fins i tot a saturar la xarxa.

stats