Les empreses turístiques es podran acollir als ERTO de rebrot

Francina Armengol reclama que els expedients de regulació temporal de l'ocupació s'allarguin fins al començament de la pròxima temporada turística

Les empreses turístiques afectades per decisions relacionades amb la pandèmia que afectin la seva productivitat es podran acollir als ERTO de rebrot, segons ha anunciat aquest dilluns la presidenta del Govern, Francina Armengol. Aquesta classe d'expedients de regulació temporal de l'ocupació serviran per pal·liar els efectes de la recomanació del govern alemany de no viatjar a les Balears i les pèrdues de les empreses d'oci nocturn a causa de la prohibició de la seva activitat, per exemple.

Els ERTO de rebrot tenen "condicions millors per a les empreses i els treballadors", ha explicat la presidenta. En cas que les empreses tinguin menys de 50 treballadors, amb aquests ERTO se'ls bonificarà un 80% de les cotitzacions a la Seguretat Social, mentre que aquest percentatge serà del 60% en el cas de les empreses de 50 o més treballadors. En el cas dels ERTO de força major, les bonificacions anaven del 35% al 60%.

"Els ERTO de rebrot es varen incloure en el darrer reial decret llei del govern espanyol, però fins ara no s'havien interpretat de manera que fessin referència a les empreses turístiques. Ara sí que s'hi poden afegir aquestes empreses si s'han vist afectades per decisions externes. L'objectiu és que hi puguin entrar el màxim d'empreses i treballadors", ha comentat la presidenta.

Armengol ha reclamat que la protecció dels ERTO es flexibilitzi i s'allargui fins al començament de la pròxima temporada turística, ja que la decisió del govern alemany de recomanar no viatjar a les Balears té un impacte molt gran en l'economia de les Balears, més encara després de la quarantena imposada pel Regne Unit als viatgers procedents d'Espanya.

A més, la presidenta ha destacat que el Govern també ha acordat amb el Ministeri de Seguretat Social que la bonificació del 50% de la cotització dels fixos discontinus que surten dels ERTO es mantingui encara que estiguin dins els expedients de regulació.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF