Societat 14/06/2022

Menys turistes i excessos enquistats: la temporada arrenca a mig gas a la Platja de Palma

Els representants hotelers asseguren tenir una ocupació d'un 20% menys que el 2019 i lamenten que el perfil de client és el mateix que abans de la pandèmia

3 min
Turisme d'excessos a la platja.

Palma"Alegria anticipada". Així ha definit el gerent de Palma Beach, Pedro Marín, l'ocupació d'aquest juliol i agost als hotels de la Platja de Palma que es troben actualment en un 50% de reserves, "sense previsió d'omplir". D'aquesta manera, els hotelers de la zona han apuntat que les expectatives de les bones xifres d'abril i maig no s'han complert. A més, també han lamentat que la nova normalitat ha retornat els clients de turisme de borratxera, els quals la Llei d'excessos tampoc aconsegueix fer desaparèixer.

En concret, és a partir del 10 de maig que la tendència de reserves comença a canviar, segons han explicat els representants de Palma Beach, la marca de segell de qualitat que engloba una quarantena d'establiments de la zona. Segons els seus representants, la planta hotelera es troba en un 20% menys d'ocupació que el 2019.

A més, els empresaris han lamentat que el tipus de clientela "no ha millorat" després de la pandèmia, ja que els clients principals encara són grups de joves anglesos o alemanys que venen a fer turisme de borratxera. "Són grups que no queden més de tres vespres i, com que ja arriben beguts, la despesa s'aplica als negocis de venda ambulant. Així, no són clients que projectin econòmicament", han declarat.

De fet, aquest diari ha pogut confirmar amb alguns comerciants que la temporada turística a la zona ha arrancat a mig gas. "No és com abans", han coincidit diferents dependents que no han volgut fer més declaracions.

La Llei d'excessos aplicada a la nova normalitat

Tot això, a les portes de la primera temporada turística en la qual s'aplica per primera vegada a "la nova normalitat" el decret llei en contra del turisme d'excessos aprovat el 2020. Segons la norma, les botigues no poden vendre ni exhibir alcohol durant la nit (a banda de la prohibició de les party boats, entre d'altres). Ara bé, el reglament no ha estat suficient per fer desaparèixer el tipus de clientela que critiquen els empresaris.

"El problema és al carrer. Alguna cosa falla en el sistema", ha declarat el CEO de Palma Beach, Juan Miguel Ferrer. Els empresaris han assegurat que s'han aplicat multes a establiments i hotels per infringir aquest decret. "Sabem que el Consell i el Govern hi estan darrere perquè alguns hotels han rebut multes per abusar del tot inclòs", han declarat.

Pel que fa a la presència policial, els empresaris coincideixen que "els consta" que "fan sobreesforços", però el que s'hauria de fer, en el seu parer, és multar immediatament quan es detecta la infracció, "així com s'aplica a altres països d'Europa", han dit. Igualment, han coincidit que "no s'estan prenent les mesures necessàries perquè donam per perduda la temporada per culpa de l'incivisme".

'Dress code' contra l'incivisme

Precisament per fer el canvi de perfil de client, establiments de la Platja de Palma imposaran un codi d'indumentària als seus clients. Queden prohibides les cadenes d'or, gorres amb llums, equipacions d'equips de futbol i, per descomptat, anar sense camiseta. En total, són 11 locals de la Platja de Palma que ja fa deu dies que apliquen aquesta mesura.

De fet, la norma ja està anunciada als restaurants i bars amb segell de qualitat. "De dia exigim un vestuari senzill, normes bàsiques, com dur camiseta, mentre no sigui de futbol ni de qualsevol temple de turisme de borratxera, però de vespre serem més taxatius, no permetrem disfresses, llumets ni cap article dels productes que venen als quioscs o a la venda ambulant", han explicat als mitjans de comunicació Juan Miguel Ferrer i Pedro Marín.

Igualment, els empresaris han assegurat ser conscients que la Platja de Palma "mai serà una detinació de turisme familiar i tampoc és allò a què s'aspira", però "pot ser una destinació per celebrar, tot i que amb qualitat, així com s'ha demostrat durant la pandèmia", han conclòs.

stats