Societat 22/05/2020

Una empresa mallorquina crea un acabat tèxtil que elimina el coronavirus en dues hores

El material es pot aplicar a qualsevol producte fet 100% de polièster

Alba Tarragó
2 min
Amb el teixit es pot fer tota mena de roba de casa, com ara coixins o estovalles

PalmaL'empresa mallorquina Decoraciones Egea ha desenvolupat un acabat tèxtil que permet eliminar el 99,9% de les substàncies víriques, inclòs el covid-19, en dues hores. El director d'operacions de la companyia, Mario Egea, explica que el producte que aconsegueix aquest efecte s'adhereix al fil amb el qual s'elabora el teixit, fet que el fa més eficaç que qualsevol esprai. Decoraciones Egea ha creat aquesta propietat en col·laboració amb un fabricant tèxtil estatal –del qual encara no es pot revelar el nom– i preveu comercialitzar-la a partir de la setmana vinent.

Aquest acabat està pensat sobretot per al sector hoteler i la restauració, explica Egea, els seus principals clients. "Es treballa amb marges de temps molt curts", afegeix, de manera que no sempre es poden canviar i rentar tots els materials tèxtils contínuament. Aquest acabat se li pot donar a "qualsevol producte que puguem fer amb un 100% de polièster", la qual cosa inclou tant coixins com cortines o estovalles, diu l'empresari.

El més important és que "evita que es transmeti el virus", és a dir, que trenca la cadena si algú infectat toca un teixit que s'hagi fet amb aquest acabat. Tot i que Egea no descarta poder-lo aplicar a la roba d'ús diari, com ara camisetes o pantalons, sí que veu un hàndicap en la quantitat de rentades a la qual aquesta està sotmesa. L'empresa ha creat dues versions del producte: una normal i una "plus", puntualitza el directiu. Mentre que el primer aguanta unes 30 rentades a 60 graus de temperatura, el segon manté les seves propietats fins a les 90, també a 60 graus.

Segons Egea, la seva empresa és la primera a crear un producte tèxtil d'aquestes característiques i que hagi estat testat contra el coronavirus certificat per l'estàndard internacional l'ISO 18.184. Tot i que ja han rebut interès per part d'alguns clients que tenen intenció d'adquirir els seus teixits, l'empresari reconeix que tenen "incertesa" davant la situació actual del turisme, que depèn de l'obertura dels aeroports.

Oberts al mercat internacional

En qualsevol cas, fan comptes comercialitzar el producte fora de les Balears i d'Espanya, gràcies a les principals cadenes hoteleres amb les quals treballen i que operen a escala internacional. "Si Iberostar, per exemple, té un hotel a la República Dominicana, també podrà proporcionar allà el servei", afirma Egea, qui considera que les barreres ara mateix depenen de les decisions del govern espanyol.

Pel que fa al preu, assegura el directiu que continuarà sent "molt assumible". Al valor de la matèria primera, que és el teixit, només se li aplicaria un increment d'un 10%, puntualitza, malgrat que cal tenir en compte les característiques de cada teixit.

stats