Societat 29/01/2019

Efe se suma a l'acció penal contra el jutge del cas Cursach

Florit va demanar els llistats de telefonades de l'agència i la seva redactora

Ara Balears
2 min
La policia intentà intervenir també els telèfons de l'agència Efe pel cas Cursach

PalmaL'agència Efe se sumarà a l'acció penal per presumpta prevaricació judicial contra el jutge del cas Cursach, Miquel Florit, impulsada davant el Tribunal Superior de Justícia de Balears per 'Diario de Mallorca' i Europa Press.

Efe s'adherirà a la querella plantejada contra el magistrat després de confirmar que Florit va investigar un any de telefonades de la delegació de l'agència a les Illes Balears i d'una redactora que cobria informació de tribunals.

En una acta dictada el passat 17 d'octubre, el jutge instructor requeria a les companyies telefòniques que li facilitassin els registres de comunicacions de l'oficina i del mòbil de la periodista per determinar les fonts d'un informe sobre la situació fiscal de les empreses de Cursach, el qual investigava per presumpta corrupció.

En aquest mateix document es reclamaven també els llistats de telefonades de dos redactors d'Europa Press i 'Diario de Mallorca' als quals el desembre, per ordre del jutge, varen requisar els telèfons mòbils.

Aquesta darrera acció, juntament amb l'ordre de registre i confiscació d'equips informàtics en totes dues empreses, va motivar que el 13 de desembre 'Diario de Mallorca' i Europa Press presentassin una querella per prevaricació judicial, trencament de la inviolabilitat del domicili i vulneració del dret de secret professional.

L'agència Efe se sumarà ara a aquesta querella en defensa del seu dret al lliure exercici del periodisme.

El jutge Florit va demanar els llistats de telefonades d'Efe i la seva redactora el mateix dia que els dos policies que duien a terme la recerca de la filtració de l'informe sobre Cursach varen executar l'ordre a Efe de "lliurament immediat" del document en què es va basar la informació publicada el 5 de juliol.

Els agents es varen endur de la delegació d'Efe una còpia digital de l'informe, la font del qual l'agència no va revelar. El jutge Florit va ordenar el 18 de desembre la detenció de dos policies que, com a membres de la Unitat de Blanqueig de la Prefectura Superior de Palma, havien participat en la recerca del cas Cursach.

En aquest procediment, que han instruït dos jutges abans que Florit, s'investiga una presumpta trama de corrupció al voltant del magnat de l'oci nocturn de Mallorca, en la qual podrien estar implicats policies, funcionaris i polítics.

stats