Societat 27/03/2019

El sindicat Alternativa reclama el segon acord marc educatiu que el conseller anuncià el passat mes de novembre

La Conselleria deixa enlaire la disminució de ràtios, les noves infraestructures i la reducció de les hores lectives

Sabrina Vidal
2 min
Imatge d'arxiu de la Mesa sectorial d'Educacio

PalmaEl sindicat d'educació Alternativa reclama al conseller Martí March el nou acord marc per a millores sociolaborals en el sistema educatiu, al qual es va comprometre a la Mesa Sectorial del passat mes de novembre i del qual, des de llavors, "no hem sabut res més".

Convé recordar que el Govern ja va anunciar l'inici del procés de negociació per a un segon acord marc que havia d'estar més centrat en la millora sociolaboral i educativa i s'havia d'aplicar entre els anys 2019 i 2023.

A la Mesa d'Educació d'aquest dimecres, Alternativa ha demanat a la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, que es reverteixin les retallades que queden pendents amb l'aprovació d'aquest nou acord. Recorden que fou una proposta del mateix conseller March amb sintonia amb el projecte de llei aprovat pel govern central que posava fi a les retallades educatives aplicades pel Reial Decret 14/2012. "Abans de les eleccions sindicals ens proposà un nou acord per acabar de revertir allò pendent, sobretot ara que la normativa estatal ja ho permet", explica Miquel Ángel Santos.

La nova llei preveia tres mesures: suprimir la jornada lectiva docent establerta amb un mínim de 25 hores a Infantil i de 20 a Secundària; revertir que es poguessin augmentar un 20% les ràtios màximes d'alumnes per aula i posar fi al fet de poder esperar fins a deu dies lectius per substituir les baixes amb interins.

Aquestes mesures encara no s'han aplicat a les Balears en espera del nou acord. "Hi ha moltes millores que hem negociat, però no n'hem tingut més notícies. A la darrera mesa ja ens varen avisar que era període preelectoral, però l'escola concertada sí que el negocia", es queixa Santos.

Mentrestant, a les Balears els docents esperen que es pagui el 100% de les baixes retribuïdes, que la jornada lectiva passi a tenir 23 hores a Primària i 18 a Secundària (ara són de 25 i 19 respectivament), i altres aspectes com l'equiparació del complement de residència, la reducció de ràtios o més inversió en infraestructures.

A la Mesa Sectorial d'aquest dimecres s'ha parlat, a més, de les comissions de serveis i s'ha constituït un grup de treball.

stats