Societat 26/02/2019

Els drons sobrevolaran els ports de Balears per ajudar a la seva gestió i control

L'Autoritat Portuària ha iniciat a Alcúdia un programa pilot per vigilar el domini públic portuari per mitjà d'aquesta tecnologia

Carles Tudurí
2 min
Els drons sobrevolaran els port de Balears per ajudar a la seva gestió

PalmaL'Autoritat Portuària de Balears (APB) ha iniciat un programa pilot de control i gestió del domini públic portuari amb drons de darrera generació, amb l'assistència tècnica d'una empresa tecnològica especialitzada. Les proves han començat al port d'Alcúdia, però l'APB té previst implementar el servei en els altres ports d'interès general que gestiona, sempre que l'activitat estigui d'acord amb la legislació vigent per a cadascun dels seus espais aeris.

"Les possibilitats d'aquest programa són nombroses. Entre altres aplicacions, el vol amb drons permet tenir una lectura exacta i en temps real de l'ocupació del domini públic portuari, supervisar les activitats que es duen a terme en els recintes de cada port i fer controls mediambientals, entre moltes altres tasques de supervisió. Els drons permeten obtenir una visió de gran precisió de l'espai portuari diferent de la que podem aconseguir des de la superfície", indiquen des de Ports de Balears.

Mentre dura la prova pilot, es duu a terme un vol programat al port un cop per setmana, dirigit per un pilot certificat que té tots els permisos i autoritzacions corresponents. La programació d'aquest vol es fa en funció de la qualitat i la quantitat de la informació que es vulgui obtenir, proporcionant un total de 750 fotos, que donaran lloc a una ortofoto, la qual combina les característiques de detall d'una fotografia amb les qualitats geomètriques d'un pla.

L’ortofoto, per tant, permet obtenir mesuraments molt exactes de les superfícies. Tota la informació obtinguda és analitzada i es genera una matriu de càlcul que conjuga diferents paràmetres: ocupacions, patrons o detecció d'irregularitats, entre molts altres, cosa que permet la ràpida gestió de qualsevol incidència detectada.

Drone Service 360 és l'empresa contractada per l'APB per proporcionar el servei d'assistència tècnica en aquest projecte, pioner i innovador, amb grans possibilitats de desenvolupament futur. L'empresa especialitzada facilita a l'APB les dades i conclusions obtingudes en espais molt breus de temps, cosa que permet d'aquesta manera a l'Autoritat Portuària prendre les decisions que corresponguin de manera molt àgil.

Adolfo Sastre, portaveu de Drone Service 360, considera que "la utilització de drons i l'anàlisi d'aquesta informació per a la gestió de ports suposa un salt al futur per part de l'Autoritat Portuària de Balears i la nostra empresa és feliç de formar part d'un projecte tan innovador ".

stats