Societat 06/03/2020

La taxa de dones treballadores a les Balears, per sobre de la mitjana europea

La taxa d’atur de les dones s’ha reduït a les Illes quatre punts percentuals des del 2015

Ara Balears
2 min
Les dones cobren gairebé un 5% menys que els homes a les Illes Balears

PalmaLes dades de la incorporació de les dones al mercat laboral situen les Illes Balears en estàndards europeus, segons ha informat la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball en un comunicat. La taxa d’activitat femenina durant el 2019 va ser del 73,3%, una xifra que situa les Illes per sobre de les mitjanes estatal (70,1%) i europea (68,2%).

Aquestes dades s'extreuen de l’estudi Dona i mercat de treball de l’Observatori del Treball, on es posa de manifest que l'ocupació femenina ha recuperat els nivells anteriors a la crisi i ja és un 20% superior que les dades que es varen obtenir l'any 2007.

L'estudi també destaca que la taxa d'atur de les dones s'ha reduït a les Balears quatre punts percentuals d'ençà de l'any 2015. Fa cinc anys estava en un 17,26% i l'any passat la dada de l'atur es va situar en el 10,3%. Entre el 2015 i el 2019, les dones afiliades a la Seguretat Social han augmentat en 33.400, cosa que en representa un increment d'un 16,5%.

Bretxa salarial

Segons les darreres dades conegudes (del 2015 al 2017), la diferència entre el que cobren els homes i les dones també es va reduir. Les dones varen passar de cobrar un 20% menys a un 15% menys. Tot i que la bretxa salarial de Balears és la més baixa de l'Estat per darrere de les Canàries i que la mitjana estatal és d'un 21,9%, que Balears tingui aquest percentatge respon que "els salaris dels homes es troben entre els més baixos de l'Estat", segons la secretària de Polítiques Socials i Igualtat d'UGT, Xisca Garí. El salari mitjà femení a l'Arxipèlag és de 20.565,58 euros i el masculí, de 23.538,43.

Aquesta diferència pot estar relacionada amb la taxa de parcialitat que hi ha a les Illes. Mentre que les dones presenten una taxa del 19,5%, els homes només representen un 7%. Aquestes dades demostren que són les dones les que assumeixen jornades laborals més curtes per poder assumir les tasques domèstiques i de cures. Segons informen en el comunicat, la taxa de parcialitat sovint amaga contractes a jornada parcial en què les hores realment treballades són una jornada completa.

stats