Societat 20/02/2020

A Balears les dones guanyen uns 3.072 euros bruts menys que els homes

La bretxa salarial de les Illes es reduí durant quatre anys consecutius fins a arribar a un 13% el 2017, segons les darreres dades oficials

Maria Fuster
2 min
Les dones tenen més feines temporals, cosa que augmenta la bretxa salarial

PalmaLes dones de les Illes Balears cobren, de mitjana, un 13% menys que els homes. "Això significa que guanyen uns 3.072 euros bruts menys que ells", ha assenyalat la secretària de Polítiques Socials i Igualtat d'UGT, Xisca Garí. La bretxa salarial estatal ha baixat durant quatre anys consecutius, i això ha passat també aquí. L'any 2014 la diferència era d'un 20%; durant el 2015, d'un 16,6%, fins arribar a un 13% l'any 2017, la darrera dada oficial de l'Enquesta d'Estructura Salarial de l'INE.

Tot i que la bretxa salarial de Balears és la més baixa de l'Estat per darrere de les Canàries i que la mitjana estatal és d'un 21,9%, que Balears tingui aquest percentatge respon que "els salaris dels homes es troben entre els més baixos de l'Estat". El salari mitjà femení a l'Arxipèlag és de 20.565,58 euros i el masculí, de 23.538,43.

La reducció de la bretxa del 2016 al 2017 va ser de més de dos punts, d'un 16,6% a un 13%. Aquesta davallada, segons la representant sindical, és a causa del major increment de salari de les dones i, sobretot, segons UGT, de "l'aprovació de plans d'igualtat a les empreses i a la introducció de clàusules d'igualtat en els convenis col·lectius", assegura Garí, qui alhora lamenta que Balears sigui "la segona comunitat autònoma per la coa amb plans d'igualtat aprovats", ja que del total de 387 empreses de més de 250 treballadors, només un 2,02% es va dur a terme a les Illes.

Garí ha explicat que a partir del 7 de març d'enguany els plans d'igualtat seran obligatoris també per a les empreses de més de 150 treballadors. UGT aprofita per reclamar més implicació per part de la Conselleria de Treball per inspeccionar quantes empreses estan complint aquestes directius, ja que són obligatòries per a empreses de més de 250 treballadors des del 2007 i no hi ha xifres que constatin quin percentatge d'empreses ha fet aquesta feina, segons aquest sindicat.

D'altra banda, la secretària de Polítiques Socials i Igualtat d'UGT ha afirmat que hi ha empreses que es dediquen a elaborar plans d'igualtat copiant i aferrant i que si no es vigila ni tampoc s'augmenten les sancions tot queda en "paper banyat". En aquest sentit, reclama que el govern estatal aprovi una llei d'igualtat salarial per posar en marxa "mesures que posin fi a la discriminació salarial de les dones", una passa fonamental per posar fi a la discriminació a la resta d'àmbits, segons assegura Garí.

La situació de discriminació laboral que pateixen les dones i que evidencia la bretxa salarial s'ha denunciat per sindicats i associacions de dones des de fa anys. El sindicat UGT va denunciar a finals del 2019 novembre que les dones espanyoles treballen gratis una mitjana de 55 dies a l'any, segons les dades de l'Eurostat, corresponents al 2017. D'altra banda rl sindicat USO denuncia que la bretxa salarial s'agreuja en els treballs parcials i temporals, on es penalitza doblement l'ocupació femenina.

stats