TOCAR TERRA
Societat 24/04/2020

La diversificació necessària

La bona resposta de la societat balear cap als productes alimentaris locals ha estat un fet evident aquests dies

Mateu Morro
3 min
La diversificació necessària

Una resposta positiva

Davant la globalització devastadora, redescobrim el valor del que ens és proper

La bona resposta de la societat balear cap als productes alimentaris locals ha estat un fet evident aquests dies. S’ha constatat en la compra a les botigues i supermercats i en els bons resultats de la venda a domicili. Ha estat una actitud i un estat d’ànim. Davant la globalització devastadora, redescobrim el valor del que ens és proper. El fenomen no és nou, des de fa un temps els valors de l’agricultura de proximitat, del quilòmetre zero, de la sostenibilitat agroecològica del territori i de la responsabilitat en el consum van fent camí en la consciència de la gent. Ja es va veure en la simpatia cap a les mobilitzacions pageses de fa unes setmanes, fetes sota el lema ‘Pagesos al límit’, i ara s’està comprovant aquests dies de confinament.

Les actuacions

L’esperança amb vista al que ha de venir és veure que hi ha una cadena articulada

Però si la resposta social cap a l’agricultura i els agricultors és positiva, no es pot ignorar la resposta que hi ha hagut des del mateix sector a les dificultats del moment. Tot i que encara hi és present la clàssica actitud resilient, però mancada de capacitat de resposta innovadora, es veuen senyals de canvi. El que s’ha pogut observar aquests dies és una resposta ràpida i creativa des de diversos sectors pagesos i des de les empreses agroalimentàries en el seu conjunt, tant les de transformació com les de comercialització i les de distribució. L’esperança amb vista al temps que ha de venir és veure que hi ha una cadena articulada i amb sàvia jove que l’alimenta. La bona resposta social a les diferents propostes ha reforçat la cadena i en pot assegurar la continuïtat més enllà de la resposta puntual a una situació difícil.

La necessària conselleria

És una pura utopia pensar que podrem prescindir del sistema agroalimentari

En tota aquesta situació d’emergència, l’existència i el treball de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació hi juga un paper de la major importància. Hauria estat impossible, o molt difícil, fer propostes de sortida en positiu davant l’enorme crisi que estam vivint si no hi hagués hagut una conselleria específica del sector. La importància essencial del subministrament d’aliments a la població, consagrada pels decrets governamentals deduïts de l’estat d’alarma, determina la necessitat d’un tractament específic d’aquesta realitat econòmica, que, a més, té un valor territorial, cultural i alimentari. No hem de caure en l’error de construir una imatge utòpica del nostre futur, perquè és una pura utopia pensar que en les situacions que s’han d’esdevenir podrem prescindir del sistema agroalimentari o externalitzar-lo completament, cap a una situació de completa dependència de l’exterior.

Pla de xoc per al sector primari

Res del que es faci serà suficient davant del col·lapse econòmic

La proposta de pla de xoc de la Conselleria, en curs d’execució, ha tingut un efecte benefactor i tranquil·litzador. Sense dubte, res del que es faci serà suficient davant l’envergadura monumental del col·lapse econòmic. De fet, hi ha sectors on encara tot això s’ha de concretar, però n’hi ha d’altres que no podien esperar, com és el cas de la pesca, la llet i la carn, i en els quals s’han fet propostes d’intervenció que eren urgents: ajuda als productors, atenció a la indústria elaboradora i comercialitzadora, suport al transport cap a fora de les illes, promoció de les produccions locals i impuls a la compra pública d’aliments per atendre necessitats socials. D’aquest programa d’emergència en dependrà la possibilitat futura de reactivar el sector primari i secundari, l’economia circular i la sostenibilitat del nostre model econòmic.

La diversificació

L’activitat turística és necessària i l’hem de recuperar, però no basta

Hi ha veus que recorden que el model econòmic balear necessita diversificar-se. Els dos monocultius que conream (el negoci immobiliari i el turisme) són eixorcs si no estan sostinguts sobre altres peces productives. L’activitat turística és important, és necessària i l’hem de recuperar, però no basta per assegurar un futur viable. Ens hem de plantejar la diversificació i no caure en els paranys on solem caure. Sempre hi ha algú disposat a vendre projectes espectaculars que després són una presa de pèl. La diversificació ha de sortir de l’impuls cap a nous sectors emergents i de la relocalització d’activitats productives, entre elles l’agroalimentària, que el nostre teixit empresarial sap i pot posar en marxa.

stats