Cultura les Balears
Societat 09/01/2024

Què fa un dimoni la resta de l'any?

A què es dediquen quan no estan amb la seva colla ballant i espantant els infants amb la resta dels seus companys?

2 min
Dimonis al tren de Sóller.

PalmaT'has demanat mai què fa un dimoni de les Balears la resta de l'any? Les seves tasques principals, que solen coincidir amb dies festius per a la resta de mortals, són molt importants i vistoses, però s'emmarquen en dates molt concretes. Juntament amb el foc i les torrades, són els protagonistes indiscutibles de les festes de Sant Antoni a Manacor o a sa Pobla, per exemple. A Muro, durant la celebració de les Beneïdes, fins i tot, se'ls ha vist essent beneits per sant Antoni. A més, participen en nombroses festes arreu de tota la geografia illenca. Però què fan la resta de l'any? Què fan quan no estan amb la seva colla ballant i espantant els infants amb la resta dels seus companys? Això és el que s'ha demanat el fotògraf Biel Ribot, que ara inaugura una exposició per intentar explicar el dia a dia d'aquests personatges amb banyes tan característics de les Balears.

L'exposició, amb la qual també col·laboren els Amics de Sant Antoni, s'inaugura dissabte 13 de gener a les 19 h a la seu de l'associació S'Agricola (plaça de la Bassa, 4, Manacor). A la mostra, Biel Ribot retrata els mateixos dimonis fent feines típiques de fora vila com llaurar o collir garroves o també duent a terme tasques quotidianes com anar a agafar el tren. Les fotografies estaran exposades fins dia 2 de febrer i ocuparan tant la planta baixa com la sala d'exposicions del primer pis.

Un dimoni treballant al camp.

El mateix dissabte, a les 17.30 h, a la plaça del Convent de Manacor, també es farà la II Trobada de Dimonis. Comptarà amb la participació de més de 30 dimonis vinguts de diferents pobles d'arreu de Mallorca. Hi haurà torradores a l'abast de totes les persones que vulguin sopar. L'acte, que serà accessible per a persones amb mobilitat reduïda, durarà unes cinc hores i, a partir de les 20 h, tindrà lloc una ballada popular a la mateixa plaça. Per això, si t'has demanat mai què fa un dimoni la resta de l'any o vols gaudir d'un espectacle endimoniat, tal vegada aquest dissabte trobis una resposta a Manacor.

S'Agrícola és una entitat sense ànim de lucre fundada el 1899. És una associació cultural que té com a finalitat la dinamització de la cultura a Manacor.

stats