Societat 17/11/2021

Presó sense fiança per als quatre migrants detinguts a sa Pobla que havien fugit de l'aeroport

Els cossos policials encara cerquen vuit persones, dues de les quals han viatjat a la Península en vaixell

2 min
Imatges de l'operatiu a sa Pobla.

PalmaEl jutjat d'Instrucció número 2 d'Inca en funcions de guàrdia ha ordenat la presó comunicada i sense fiança per als quatre migrants detinguts a sa Pobla que fugiren de l'aeroport de Son Sant Joan, a Palma, el 5 de novembre. Agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil els varen arrestar aquest dimarts a les 20 h a la plaça de sa Pobla. Es tracta de quatre marroquins que varen fugir de l'avió d'Air Arabia que va aterrar per una emergència mèdica a Palma fa dues setmanes i que les autoritats varen posar en crida i cerca.

Segons ha informat la Policia Nacional en un comunicat aquest dimecres, els agents varen arrestar els quatre joves —de 20, 23, 24 i 31 anys—, que tenien una requisitòria judicial per participar presumptament en la fuga de l'avió en quà viatjaven des de Casablanca (el Marroc) amb destinació Istanbul (Turquia). Arran de la fuga, els agents de la Unitat Central de Xarxes d'Immigració Il·legal i Falsedats Documentals (UCRIF, per les sigles en castellà) de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil van engegar diverses gestions per esclarir els fets i localitzar les 12 persones que havien fugit.

Imatges de la detenció a sa Pobla.

Així, els agents varen poder saber que les persones fugides no tenien cap infraestructura a l'illa i que, per això, alguna persona els podria haver ajudat de manera altruista per quedar-hi. La investigació va revelar que alguns dels fugats estaven residint a sa Pobla, disseminats per diversos domicilis, i gràcies a un dispositiu conjunt entre Policia Nacional i Guàrdia Civil els varen poder interceptar a la plaça del poble per arrestar-los a tots quatre.

Nou persones fugides encara

A hores d'ara la investigació continua oberta perquè encara hi ha nou persones fugides, dues de les quals se sap que varen marxar de l'illa a la Península en vaixell hores després de l'incident de l'aeroport. Pel que fa als 12 joves  –11 marroquins i un palestí, tots amb edats compreses entre 20 i 29 anys– que varen ser detinguts la mateixa nit dels fets, el jutjat també va decidir enviar-los a la presó per dos presumptes delictes de sedició. Ara bé, les seves defenses qüestionen que es reuneixin els requisits per qualificar els fets com a sedició, i recorreran contra la resolució judicial que els enviava a la presó per poder demanar-ne la llibertat.

Els fets dels quals se'ls acusa varen succeir el passat 5 de novembre, quan l'avió va haver d'aterrar a Palma per una suposada emergència mèdica. Va ser durant les maniobres d'evacuació que una vintena de passatgers varen sortir corrents per les pistes amb la intenció d'entrar de manera irregular a Espanya. Com a resultat, Aena va haver de tancar l'aeroport de Palma durant més de tres hores, la qual cosa va provocar cancel·lacions i enderrariments de desenes de vols. Segons la investigació policial, els arrestats havien ideat el pla a través d'un grup de Facebook.

stats