Societat 11/11/2021

La defensa dels migrants detinguts per fugir de l'avió qüestiona la sedició i en demana la llibertat

Els advocats presentaran un recurs d'apel·lació davant l'Audiència de Palma contra la resolució del jutjat

ARA Balears
2 min
L'edifici dels Jutjats de Palma, a Avinguda Alemanya.

PalmaLes defenses dels 12 joves marroquins detinguts per la fugida d'un avió que va aterrar d'emergència a Palma divendres passat qüestionen que es reuneixin els requisits per qualificar els fets com a sedició, i recorreran contra la resolució judicial que els enviava a presó per poder demanar-ne llibertat, segons ha informat Europa Press. Així, els advocats presentaran un recurs d'apel·lació davant l'Audiència de Palma contra la interlocutòria del jutjat d'Instrucció número 6 de Palma.

La magistrada en la resolució de dilluns considera que els 12 joves varen cometre dos tipus de delicte de sedició: el que es basa en la Llei penal de la navegació aèria i el de l'article 544 del Codi Penal per alçament tumultuari. Però ara els lletrats neguen que hi hagués un pla preconcebut per alçar-se contra l'Estat i argumenten que els passatgers es varen sorprendre per la situació d'emergència. Per això, al·legaran que encara que es va poder cometre una imprudència en sortir de l'avió, no varen utilitzar violència.

A més, entenen que el cabal processal oportú per als joves marroquins seria un acord de devolució i que això ja neutralitzaria el risc de fuga que s'ha tingut en compte en la valoració del jutjat per determinar la mesura de presó provisional. Els 12 joves –11 marroquins, tots d'edats compreses entre 20 i 29 anys– es troben a la presó des de dilluns vespre pels fets ocorreguts divendres passat a l'aeroport de Palma.

La interlocutòria de la jutgessa, que es va fer pública dimecres, revela els detalls del pla gestat pels joves a través d'un grup Facebook. Les investigacions de la Policia Nacional desvelen que varen cercar voluntaris per executar un pla d'entrada il·legal a Espanya per via aèria. En aquest grup, a més, es donaven instruccions sobre com emprendre la fugida.

"Que s'hi apuntin els interessats"

El pla consistia a agafar un avió cap a Turquia amb un GPS activat a bord per detectar quan l'aeronau sobrevolàs Espanya i, en aquell moment, començar a cridar i insinuar un problema mèdic. "L'hostessa vindrà per demanar paciència fins a arribar a Turquia, en aquell moment els altres s'aixequen per protestar al·legant que el passatger morirà", recull el missatge publicat a la xarxa.

El grup de Facebook revela que tenien clar que si aconseguien fer pressió entre uns quants "l'avió faria un aterratge forçós a Espanya per protegir la reputació de l'empresa i per alliberar-se de responsabilitat". Així, els joves comentaven a la xarxa social que els durien a una terminal en la qual només hi hauria un agent de seguretat privada que no permetria que fugissin.

Sense equipatge

"Després de l'aterratge forçós, us duran a una terminal que no és la d'arribades, és on es troba la porta des d'on ha d'escapar el 'malalt'. A continuació, la resta ataquen junts aquesta sortida. L'agent de seguretat privada no podrà impedir-ho, no hi ha policia al lloc", es pot llegir al missatge investigat, que acaba animant "que s'hi apuntin els interessats".

Un altre indici que els investigadors consideren revelador és que, dels 22 passatgers que varen fugir, només un havia facturat equipatge, de manera que la resta només duien motxilles com a equipatge de mà. Per altra banda, els membres de la tripulació varen explicar a la investigació que no es varen atrevir a tancar les portes de l'aeronau, malgrat les recomanacions de l'aeroport per por de ser agredits pels joves que varen iniciar un tumult dins l'avió.

stats