Societat 16/01/2020

Detecten a Mallorca una espècie d'escarabat invasora procedent d'Àsia

Investigadors de la UIB han confirmat que es tracta dels primers exemplars que se n'han trobat a Espanya

Ara Balears
2 min
Exemplar de 'Xylosandrus compactus'.

PalmaLa UIB ha informat que ha trobat a Calvià, per primera vegada a Espanya, exemplars de Xylosandrus compactus, un tipus d'escarabat que és una espècie originària d'Àsia que envaeix els ecosistemes mediterranis. Un equip multidisciplinari d'investigadors ha pogut confirmar la primera troballa d'aquesta espècie d'escarabat polífaga, associada amb fongs i que està inclosa a la llista d'alerta de l'entitat EPPO (European and Mediterranean Plant Poritection Organization), segons ha destacat la UIB.

Aquest escarabat fa galeries a les branques dels arbres joves per allotjar-hi els fongs que conrea i dels quals s'alimenten les larves. Els arbres infestats es panseixen, se'n moren les branques, se'n rompen els brots i, finalment, s'assequen del tot.

Han estat detectats diversos exemplars d'aquesta espècie en un únic garrofer d'un jardí particular de Calvià. La confirmació de què es tracta d'aquesta espècie es va fer el novembre 2019, a partir d'una mostra enviada pels tècnics al Departament de Biologia de la UIB.

Detecten a Mallorca una espècie d'escarabat invasora procedent d'Àsia

La UIB ha comunicat la troballa a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació i a la de Medi Ambient i Territori, per poder treballar conjuntament en les tasques de detecció i establiment de mesures preventives.

Després de la troballa, els tècnics del Laboratori de Sanitat Vegetal de les Illes Balears (Losvib) i del Servei de Sanitat Forestal i la UIB han fet prospeccions a 100 metres de l'arbre afectat i no han detectat més exemplars danyats per aquest insecte. Així mateix, el Losvib va aplicar un tractament amb endoteràpia a l'arbre i en faran un seguiment semestral.

El primer brot d'aquesta espècie va ser documentada a Europa el setembre del 2016, al Parc Nacional de Circeo (Itàlia). Hi varen detectar els escarabats del grup "ambròsia" Xylosandrus compactus i Xylosandrus crassiusculus per primera vegada en un ecosistema natural europeu. Aquesta darrera espècie ja l'havien detectada el 2016 al País Valencià, associada al mateix cultiu que a les Illes.

stats