Societat 14/05/2020

Salut admet la vulnerabilitat de les Illes, pendent del que pot passar

Es detecten un nou cas de contagi de coronavirus i un mort més a les Illes, mentre continua baixant la xifra de pacients actius a les Balears, que ara se situa en 250

M. F.
4 min
Un infermer en el moment en què fa la prova del covid-19.

Palma"Estam tranquils, però pendents del que pot passar", ha dit el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, qui també admet que les Illes són més vulnerables si es produeix "un rebrot" o a "l'hivern augmenta el virus", perquè un percentatge molt baix de la població illenca té anticossos. Arranz ha destacat que fins ara no hi ha hagut cap remuntada, tot i l'augment de mobilitat, a l'espera del que significarà la fase 1 pel que fa a contagis. El portaveu assenyala que ara és clau la detecció precoç i la vigilància activa per detectar i aïllar els nous casos i controlar el contagi. En positiu, Arranz ha indicat que "mantenim aquesta situació d’estabilitat en un nivell molt baix de transmissió", i ha informat que només s'ha detectat un nou contagi. També ha lamentat la mort d'una persona més amb covid-19 en 24 hores.

La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha fet un balanç satisfactori respecte de dijous passat. Durant aquests set dies hi hagut "menys ingressos a l'UCI, menys hospitalitzats i una disminució de casos actius –avui n'hi ha 250, 27 menys que ahir–, mentre que també hi ha hagut un increment de proves molt important, més de 20.000 en una setmana". Tot i que l'evolució de la pandèmia dona dades positives a les Illes, la consellera de Salut ha afirmat que ha de mantenir l'hotel PalmaBay medicalitzat i els 250 llits i la unitat de crítics al Palau de Congressos.

Gómez ha comentat que no veu cap inconvenient que es facin les rebaixes si els establiments compleixen les mesures de seguretat. També ha dit, en relació amb les crítiques d'incompliments de la distància de dos metres a les terrasses, que admet que hi ha qui es bota les normes, però que aquest comportament no és generalitzat.

Proves a pacients lleus i cribratge a sanitaris

Gómez ha remarcat que des de dilluns s'ha fet 700 proves a pacients amb símptomes lleus tal com estableix el Ministeri, i només quatre han donat positiu. "És un bon indicador", ha assenyalat la consellera de Salut. D'altra banda, ha explicat que dels 18.000 tests que s'han de fer a tots els sanitaris de Balears, ja se n'han fet 6.649, amb els quals s'han pogut comprovar que 169 sanitaris ja han passat el virus.

D'altra banda, la consellera ha remarcat que des de l'inici de l'epidèmia el servei de salut ha contractat 688 professionals per fer front a la crisi sanitària.

En relació amb l'estudi de seroprevalença estatal, Arranz afirma que les dades són fiables, tot i que podria haver-hi més casos. La consellera Gómez ha assegurat que, segons la investigació, entre 17.000 i 32.000 persones de les Illes haurien passat la malaltia. Alhora, Arranz ha explicat que s'ha fet un subestudi que també donarà dades per illes i que estan a l'espera de rebre la informació. El portaveu de Salut recorda que el Ministeri de Sanitat va decidir ampliar la mostra a les Balears i les Canàries, cosa que retarda l'arribada de les dades.

Arranz ha comentat que no s'ha detectat cap augment de casos en menors, els quals solen tenir símptomes lleus. De 0 a 9 anys, des de l'inici de la pandèmia s'han detectat nou casos; de 10 a 19, 25, i per davall de 13, només 12 nins, 4 dels quals varen ser ingressats.

Les Illes arriben aquest dijous als 1.958 positius per proves PCR i a les 216 defuncions. El cas nou significa un augment de només un 0,5% dels contagis. Quant al nombre total de persones que han superat la malaltia, ascendeix a 1.492 aquest dijous, amb 27 més que ahir dimecres. Les darreres dades impliquen un augment de persones curades d'un 1,8%. Actualment les Balears tenen exactament 250 pacients actius, és a dir, malalts que reben atenció per part del servei de salut, 27 menys que ahir.

Més símptomes

Aquesta setmana als símptomes prioritaris que es tenien en compte per detectar covid-19 (febre, tos seca i dificultat respiratòria) s'hi han afegit problemes gastroinstentinals, erupcions cutànies o el fet de no poder distingir l'olor o el gust de les coses. "Ara es tenen en compte en la definició de covid-19", explica Arranz. "Fins dia 3 de maig hi havia uns 9.600 casos a les Illes sospitosos, amb un criteri concret, i ara que hem ampliat els criteris i feim més proves seran uns quants més. Tot i això, els confimats són pocs, perquè tenim poca transmissió", assegura el portaveu de Salut.

A més de la xifra de persones que han superat la malaltia i el fet que només s'hagi detectat un contagi, cal destacar que no ha augmentat la xifra d'hospitalitzats ni tampoc la de pacients a l'UCI. La incidència acumulada a les Balears els darrers 14 dies és de 6,52 casos per 100.000 habitants. En total, s’han duit a terme 74.686 proves de laboratori (59.882 PCR i 14.804 proves d’anticossos).

194 malalts de covid-19 hospitalitzats, 39 dels quals a l'UCI

A Mallorca hi ha 169 persones hospitalitzades, 30 de les quals es troben en unitats de cures intensives. 114 persones amb contagi confirmat reben atenció per part de les unitats d’atenció al coronavirus (UVAC). A Menorca, hi ha 5 persones hospitalitzades (totes a l’UCI). També hi ha una persona en seguiment per part de les UVAC. A Eivissa són 20 les persones hospitalitzades (4 a l’UCI). 5 persones més reben atenció de les UVAC a Eivissa i a Formentera.

Des que va començar l’epidèmia, s’han detectat un total de 344 casos positius entre els professionals que fan feina als centres sanitaris, un 17,5% dels 1.958 casos que s’han detectat en total a les Illes fins ara. De tots aquests casos, a hores d’ara hi ha 74 professionals sanitaris que són positius actius, xifra que representa el 0,5% dels 16.000 professionals que fan feina a la sanitat de les Illes Balears. Un total de 133 estan en vigilància activa.

Sense canvis a les residències

Pel que fa a la situació a les residències de gent gran, en les darreres hores els centres no han notificat cap contagi nou entre usuaris i un entre treballadors. A hores d’ara hi ha 97 usuaris amb contagi actiu, 161 han superat la infecció i 84 han mort. En el cas dels treballadors, 51 continuen contagiats i 106 s’han curat. Quant a les residències per a persones amb discapacitat, no s’hi ha notificat cap cas nou de covid-19. Per tant, la situació és la mateixa que ahir: hi ha 35 residents que han superat el contagi i 2 d’actius, i ja han superat la malaltia 19 dels 20 treballadors afectats pel coronavirus.

Dades estatals

El govern espanyol xifra en 217 les defuncions en 24 hores, cosa que eleva a 27.321 el nombre de persones que han mort al conjunt de l'Estat víctimes de coronavirus. D'aquesta manera es trenca la tendència de la darrera setmana i es torna a superar la xifra dels 200 morts. Aquest dijous els contagis de covid-19 també han augmentat, i d'ençà d'ahir se n'han registrat 506 casos nous. Fa una setmana que els contagiats no passaven dels 400. Pel que fa al nombre de curats, ja hi ha 143.374 persones que han superat el virus.

stats