Memòria democràtica
Societat 27/09/2022

Desenes de persones participen en l'homenatge a Matilde Landa pel 80è aniversari de la seva mort

Els actes s'han celebrat davant la presó de dones del carrer Sales de Palma, on va morir Landa el 1942

ARA Balears
2 min
Acte d'homenatge a Matilde Landa a Palma pel 80 aniversari de la seva mort.

PalmaL'Ajuntament de Palma ha rememorat aquest dilluns el 80è aniversari de la mort de la militant comunista Matilde Landa, en un acte celebrat a la plaça de Santa Catalina amb el títol Matilde Landa, 80 anys a la memòria i al qual han assistit desenes de persones, segons ha informat el Consistori en un comunicat.

Landa va ser una reconeguda dona republicana, referent feminista, símbol de la lluita de les dones contra la dictadura franquista, que va morir enguany fa 80 anys. Va néixer a Badajoz el 1904 i es va formar dins els paràmetres de la Institución Libre de Enseñanza. Durant la Guerra Civil es va dedicar a prestar ajuda als refugiats republicans i el 1939 va ser la primera reorganitzadora del PCE a la clandestinitat. Morí a la presó de dones de Palma del carrer de Sales el 26 de setembre de 1942. Actualment, és considerada una de les figures més representatives del moviment de dones contra el franquisme.

El regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, ha assenyalat la importància de l'acte i ha declarat que "amb aquest homenatge volem ajudar a tancar ferides i fer valer el paper de dones com Matilde Landa en la lluita contra la dictadura".

El lloc de l'homenatge ha estat a la plaça de la Porta de Santa Catalina (on hi havia la presó de dones) i ha comptat amb l'intervenció de l'historiador i professor de la UIB David Ginard, que ha introduït la biografia de Matilde Landa; l'artista visual Natxa Pomar, amb la mostra de la peça artística anomenada Las Hermanitas (2014), un projecte col·lectiu a diferents veus, a manera de simfonia, amb la participació d'una setantena de dones, i l'actriu Aina de Cos, que ha presentat l'obra teatral La darrera nit de Matilde Landa (2022), un fragment del projecte d'escriptura dramàtica que té el punt de partida en el suïcidi de Matilde.

Durant l'exposició que ha fet l'historiador David Ginard, autor del llibre Matilde Landa: de la Institución Libre de Enseñanza a las prisiones franquistas (2005), s'han explicat els orígens i formació de Matilde Landa, la seva activitat durant la República i la Guerra Civil, el seu empresonament i mort a la presó de dones de Palma, i per últim, el procés i simbolització de la protagonista.

stats