Societat 19/09/2023

Desbloquejats els viatges de l'Imserso per a la temporada 2023-2024

Una vintena d'hotels de les Balears participaran en la convocatòria

2 min
Turistes al centre de Palma

PalmaEl programa de viatges destinat a les persones grans, l'Imserso, es posarà en marxa els propers dies després del desbloqueig de la situació judicial que el mantenia paral·litzat. El Tribunal Administratiu de Recursos Contractuals ha desestimat els recursos presentats per Soltour, Mundiplan i Seniorplan 2.0 contra l'adjudicació dels tres lots del programa a Ávoris. Les previsions no eren gaire bones, ja que si s'estimava algun dels tres recursos el programa tindria un retard de prop de tres mesos. Aquesta situació havia provocat molta incertesa, especialment al País Valencià, on una part de la planta hotelera i oferta complementària està destinada als turistes d'aquest programa.

A les Balears hi ha actualment una vintena d'hotels que atenen aquest turisme i es preveu que arribin a l'entorn de 120.000 turistes del total de 886.000 que mobilitza el programa. “Ha perdut presència perquè per a molts de negocis no resulta rendible”. Ho explica Pedro Fiol, president de l'Agrupació Empresarial d'Agències de Viatges de les Balears (Aviba). “Així i tot”, afegeix, “és una bona notícia per a la gent gran que té menys possibilitats econòmiques de viatjar”. Fiol ha insistit en la necessitat de més controls posteriors: “Moltes vegades el que es ven és una cosa i el resultat final és un altre”.

A Menorca, el retard ja s'ha cobrat algunes víctimes. Dos hotels han declinat participar en el programa i algunes veus reconeixen que els preus de les places continuen sent massa baixos.

Les previsions que es manegen ara mateix és que a partir de la segona quinzena d'octubre es puguin comercialitzar els viatges del programa. Abans, el Ministeri de Drets Socials haurà de signar el contracte amb Ávoris i enviar les cartes d'acreditació a les persones usuàries del viatge. Amb aquestes cartes ja es podran dirigir a les agències per reservar els viatges.

El programa començarà amb un mes de retard sobre el previst, la qual cosa millora les previsions que es manejaven després dels recursos. Però, de nou, queda per afrontar una qüestió que fa temps que el sector turístic ha posat damunt la taula, la necessitat de revisar aquest programa que ha quedat antiquat i que ja no s'adapta als nous perfils d'usuaris.

Les empreses poden recórrer contra instàncies judicials superiors, però ja no s'impedirà l'aplicació del programa de l'Imserso.

stats