Societat 28/10/2020

Els delictes sexuals investigats per la Fiscalia de les Balears van augmentar un 12,3% el 2019

Segons la memòria anual de l'organisme, l'any passat van incoar 380 procediments d'agressions sexuals i 420 d'abusos

A. Tarragó
3 min
Les denúncies de delictes sexuals baixen per l’absència de turisme d’excessos

PalmaEl fiscal superior de les Balears, Bartomeu Barceló, ha presentat aquest dimecres a la Comissió d'Afers Institucionals i Generals del Parlament autonòmic la memòria anual de l'organisme judicial del 2019. Una de les dades més destacades ha estat l'augment del 12,13% de les investigacions que va fer la Fiscalia per delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual a les Illes.

El document recull que durant l'any passat es van incoar 380 procediments per agressions sexuals i 420 per abús sexual, juntament amb 31 per assetjament sexual i 33 per exhibicionisme i provocació sexual. A més, la Fiscalia va iniciar sis procediments per prostitució.

En la mateixa línia, el fiscal superior ha assenyalat que l'any passat van créixer els procediments penals per casos de violència masclista. Segons Barceló, de cada vegada hi ha dones més joves i, fins i tot menors d'edat, que denuncien aquesta mena de situacions. Els agressors, ha afegit, també tendeixen a ser cada vegada més joves.

Per tot això, la memòria avisa que "és necessari, tal com s'està reclamant des de les instàncies judicials, la creació d'un tercer jutjat de violència sobre la dona". A hores d'ara, denuncien, "ambdós jutjats tenen sobrecàrrega de feina" i l'ampliació serviria per "pal·liar les deficiències que arrosseguen i que es tradueix en el retard en la tramitació dels assumptes, amb el perjudici que això suposa per a les víctimes de violència de gènere".

Descens general dels delictes

Tot i això, Barceló ha destacat que, en general, "els procediments penals van descendir" durant l'exercici de 2019. Concretament, han detectat un descens del 13,3 en el nombre de procediments després de passar de 51.413 el 2018 a 44.536 el 2019.

Ara bé, el fiscal adverteix que en matèria de criminalitat, "no existeix cap estadística totalment fiable", incloent-hi la de l'organisme que dirigeix. Els motius, entre d'altres, tenen a veure amb el fet que no tots els delictes es denuncien i que molts atestats policials no s'envien als jutjats, de manera que "no s'inclouen a les estadístiques judicials o fiscals", ha apuntat.

Més homicidis i tràfic de drogues

Als delictes contra el patrimoni els segueixen els de lesions quant als més nombrosos, segons Barceló. En el recull anual, la delegació del Ministeri públic a les Balears ha detectat una pujada de l'1,43% en els delictes contra la vida i una caiguda també de l'1,43% en els delictes contra la integritat física. Dins aquests, el fiscal superior hi destaca l'increment dels homicidis, dels quals es van obrir 71 investigacions. A més, es van registrar dues diligències prèvies per assassinat, 21 per homicidi imprudent i quatre per auxili i inducció al suïcidi.

També van anar en augment els delictes per tràfic de drogues, sobretot d'haixix i de marihuana, malgrat que el cap de la Fiscalia a les Balears ha puntualitzat que "mai se sap amb certesa" si aquesta evolució és perquè hi va haver més delictes o que les actuacions policials són cada any més eficients.

Les dades revelen que la Fiscalia va iniciar 129 processos per tràfic il·legal de drogues "que no causen greu dany a la salut", entre les quals s'inclou l'haixix, la marihuana i les benzodiazepines. Això va suposar un augment del 46,6%. Per altra banda, per drogues que sí que "causen un greu dany per a la salut" –cocaïna, heroïna, èxtasi, LSD i altres– es van obrir 271 investigacions, un 20,9% més. Dins aquests, el fiscal superior hi destaca l'increment dels homicidis, dels quals es van obrir 71 investigacions.

Finalment, el fiscal ha subratllat que el 2019 va haver-hi una davallada "molt important" dels procediments pels delictes de robatori amb violència, intimidació o força, igual que les demandes per delictes d'estafa i improvisació indeguda. Mentre que els delictes de furt van caure un 7,10%, els de robatori amb violència van descendir un 7,09% i els que es van fer a cases habitades, un 8,49%.

El president del Parlament de les Balears, Vicenç Thomàs, i el fiscal superior de les Illes, Bartomeu Barceló

Les reclamacions de Fiscalia

Pel que fa a les reclamacions de la Fiscalia, Bartomeu Barceló ha insistit que malgrat que s'hagi incorporat un fiscal a Palma i un altre a la secció territorial d'Inca, encara falten places per cobrir. Així mateix, reclama que l'organisme tingui un cap de premsa, fet que considera "molt necessari".

De la mateixa manera, ha advertit que "manca espai" a la seu de Palma, a conseqüència de l'increment de personal. Amb relació als efectes de la pandèmia, ha lamentat els problemes tècnics que han tingut per adaptar-se al teletreball, la qual cosa ha suposat un sobreesforç pels fiscals de les Balears.

stats