Emergència social

Crida per atendre els quasi 3.000 menors migrants que han arribat sols a Canàries

El Defensor del Poble exigeix al govern espanyol recursos "amb urgència" i que totes les comunitats s'impliquin en l'acollida

ARA
2 min
Una barcassa interceptada per la Guàrdia Civil arribant a Arguineguín.

MadridLa situació dels menors migrants que arriben sols a les Canàries no pot esperar. El Defensor del Poble ha exigit al govern espanyol recursos "amb urgència" per garantir una atenció immediata a gairebé 3.000 menors no acompanyats i ha reclamat un repartiment solidari d'aquests joves per la resta de comunitats autònomes. En una compareixença a la Comissió Mixta de Relacions amb el Defensor del Poble, ha deixat clar que la situació actual és "inassumible" i que cal que la resta d'administracions s'hi impliquin, segons recull l'agència Efe. Segons les dades facilitades per l'entitat de protecció de menors canària, el 12 de febrer del 2021 hi havia 2.776 menors migrants que havien arribat sols.

"A la vista d'aquestes xifres, no és raonable que els serveis de protecció de menors canaris assumeixin en solitari aquest repte", ha avisat el defensor del poble en funcions, Francisco Fernández Marugán, que ha fet una crida a la col·laboració de totes les comunitats. "Són menors que han vingut del seu país en condicions molt difícils i hem de treballar a fons per aconseguir que s'integrin", ha dit durant la presentació de l'informe La migració a Canàries, que analitza les instal·lacions i recursos insuficients que s'han desplegat entre els mesos de novembre i abril per rebre i acollir aquests menors.

Fernández ha criticat la falta de previsió i d'un "finançament adequat" per part del govern espanyol davant d'una crisi migratòria que està costant moltes vides. Ha recordat les 17 víctimes mortals en la tragèdia d'aquest dilluns a gairebé 500 km de l'illa d'El Hierro, quan un helicòpter de l'exèrcit de l'aire va detectar un cayuco a la deriva amb cadàvers a bord i només va poder salvar els únics tres supervivents. S'ha referit a Eléne, la nena de Mali que no va poder resistir el viatge i a qui la seva mare va haver d'enterrar ja a Canàries. "És una mostra dels enormes riscos que corren les persones que intenten arribar des de les costes africanes fins a Canàries", ha insistit Fernández Marugán.

.  

Les arribades a Arguineguín van ser constants a l'estiu

En el repàs que ha fet el defensor del poble sobre la situació dels últims mesos, ha destacat l'episodi dramàtic amb milers de persones que van haver de dormir a l'aire lliure al moll d’Arguineguín (Gran Canària). L’informe indica que els drets de les persones migrants que en aquest moment van arribar a les Canàries es van veure "reiteradament vulnerats" i que les seves condicions d'acolliment van ser "profundament degradades". 

stats